Szaszłyki które można zrobić na obiad albo na kolację. Polecam zrobić do nich zielony i zdrowy sos na bazie jogurtu i oliwy. Klasyka na grillu ale jaka dobra.
Szaszłyki z zielonym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroję w długie cienkie paski, przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, ocet balsamico, ocet winny, posiekany koperek, estragon, mieszam i odstawiam na noc do lodówki w marynacie.
Cukinię kroję w cienkie długie paski za pomocą obieraczki. Cebulę kroję na pół i oddzielam łuski poszczególnych warstw. Na patyczki do szaszłyków nadziewam pomidora, pasek piersi z kurczaka, kawałek chili, pasek cukinii, cebulę, i znowu pomidora i tak do końca patyczka. Szaszłyki smaruje oliwą, posypuję estragonem i grilluję.
Sos: Koper i natkę kroję drobno, przekładam do pojemnika , dodaję oliwę i miksuję blenderem. Jogurt dodaję na końcu i już nie miksuję bo sos ma być gęsty. Miksowanie spowoduje że sos będzie rzadki. Doprawiam solą, pieprzem.
Komentarze