Szarlotka na bogato

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

szarlotka

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto;

    3 szkl. maki pszennej

    1 szkl. mąki krupczatki

    3/4 szkl. cukru

    2 jajka

    2 żółtka

    1 margaryna palma

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nadzienie;

    1,8 kg jabłek (kwaskowych)

    3/4 szkl. cukru

    4 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy w misce , dzielimy na pół i wkładamy na ok godzinę do lodówki.

    Jabłka obieramy i kroimy na nierównomierne kawałki, zasypujemy cukrem i kaszą manną, mieszamy. Przygotowujemy tortownicę lub wysoką brytfannę. Na dno tortownicy wykładamy równo połowę ciasta. Podpiekamy przez ok 15 min 2 w temp 180 st. Wykładamy jabłka i przykrywamy wcześniej rozwałkowanym ciastem, pieczemy ok 45-50 min

    Studzimy szarlotkę nie wyjmując z tortownicy.

    Szarlotkę podajemy z bitą śmietaną, owocami sezonowymi, skórką pomarańczową i cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować