• 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybka, prosta w przygotowaniu i smaczna szarlotka, idealna dla leniwych lub początkujących kucharzy wystarczy składniki na ciasto wymieszać drewnianą łyżką i gotowe.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    3/4 szklanki kwaśnej śmietany
    3/4 szklanki oleju

    Jabłka
    1,5 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki cynamonu

    Kruszonka
    3 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Szybka szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj jajka, cukier, śmietanę i olej
    Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
    Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.

    Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do garnka dodaj cukier i cynamon usmaż. Usmażone jabłka wyłóż na ciasto.
    Z podanych składników zagnieść kruszonkę posyp ciasto.
    Piecz około 45 minut w temperaturze 180 st

Porady

Do szarlotki możesz również użyć jabłek prażonych ze słoika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować