Szarlotka na serku homogenizowanym

4.44 (201 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszna, pachnąca cynamonem szarlotka na trochę nietypowym cieście z serka homogenizowanego. Nam bardzo smakowała jeszcze ciepła ale równie pyszna była po schłodzeniu. Przepis jest bardzo łatwy a szarlotkę przygotujecie w kilka chwil.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    220 g serka homogenizowanego waniliowego

    2 szkl mąki

    250 g masła

    1,5 łyżeczki proszku


    1 kg jabłek

    2 łyżki cynamonu

    2 łyżki bułki tartej

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.44 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Szarlotka Jabłecznik

Szarlotka na serku homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, zimne masło i proszek do pieczenia posiekać. Dodać zimny serek i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część wylepić blaszkę (20x30 cm), nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.

    Jabłka obrać, podzielić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na cieście w blaszce i posypać cynamonem.

    Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Nakłuć widelcem.

    Szarlotkę piec ok 40-50 minut w 180 stopniach do zarumienienia.

    Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować