REKLAMA

Szarlotka

wyświetlono: 184 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Czy jest ktoś kto nie lubi szarlotki ? Jeżeli tak to na pewno bardzo znikoma ilość osób :) Ta jest bardzo kruchutka i lekka jak dla mnie idealne proporcje kruchego ciasta i jabłek. Najlepsza z gałką lodów wiadomo :)

opublikowany: 03.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche
    200 g zimnego masła
    4 łyżki cukru
    300 g mąki pszennej tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 jajko M
    1 łyżka śmietany

    1 kg jabłek waga obranych i pokrojonych jabłek
    pół łyżeczki cynamonu
    cukier do smaku
    sok z połowy cytryny
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Jak zrobić Szarlotka?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy dodajemy pokrojone na kosteczki zimne mało i resztę składników na ciasto kruche.
    Wszystkie składniki zagniatamy aż powstanie jednolita masa. Zawijamy w folię spożywczą i władamy do lodówki na około 30-40 minut.
  • 2. W między czasie jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w niedużą kostkę.
    Pokrojone owoce przekładamy do garnka dodajemy sok z cytryny i cynamon oraz cukier do smaku.
    Jabłka gotujemy co jakiś czas mieszając aż nieco zmiękną.
  • 3. Schłodzone ciasto kruche dzielimy na połowę.
    Foremkę o wymiarach 26/25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy równomiernie połową ciasta następnie przekładamy jabłka. Na wierzchu rozkładamy druga część ciasta w formie drobnej kruszonki.
  • 4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
    Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE