• 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Czy jest ktoś kto nie lubi szarlotki ? Jeżeli tak to na pewno bardzo znikoma ilość osób :) Ta jest bardzo kruchutka i lekka jak dla mnie idealne proporcje kruchego ciasta i jabłek. Najlepsza z gałką lodów wiadomo :)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche
    200 g zimnego masła
    4 łyżki cukru
    300 g mąki pszennej tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 jajko M
    1 łyżka śmietany

    1 kg jabłek waga obranych i pokrojonych jabłek
    pół łyżeczki cynamonu
    cukier do smaku
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy dodajemy pokrojone na kosteczki zimne mało i resztę składników na ciasto kruche.
    Wszystkie składniki zagniatamy aż powstanie jednolita masa. Zawijamy w folię spożywczą i władamy do lodówki na około 30-40 minut.
  • 2. W między czasie jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w niedużą kostkę.
    Pokrojone owoce przekładamy do garnka dodajemy sok z cytryny i cynamon oraz cukier do smaku.
    Jabłka gotujemy co jakiś czas mieszając aż nieco zmiękną.
  • 3. Schłodzone ciasto kruche dzielimy na połowę.
    Foremkę o wymiarach 26/25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy równomiernie połową ciasta następnie przekładamy jabłka. Na wierzchu rozkładamy druga część ciasta w formie drobnej kruszonki.
  • 4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
    Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Cynamon Mąka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować