Szarlotka koralowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2/3 i jedną częścią wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i chowamy do lodówki, a drugą mniejszą część chowamy do zamrażalki.
2. Jabłka obieramy i 2/3 kroimy w kostkę, a pozostałą część ścieramy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy je łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar soku.
3. Schłodzone ciasto w blaszce smarujemy białkiem i obsypujemy kaszką manną.
Następnie wykładamy jabłka, posypujemy je cynamonem i ścieramy na wierzch resztę ciasta z zamrażalki.
Na środku zostawiamy małą dziurkę którą będzie odparowywał sok.
Ciasto pieczemy w 190-200 stop przez 1 h. Jeśli mamy problemy z dopieczeniem spodu, włączamy termoobieg na ostatnie 15 minut. Gotowe ciasto studzimy w blaszce.
Komentarze