Szarlotka Koralowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealna szarlotka na jesienne wieczory :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę o średnicy 24 cm:

    Ciasto:

    500 g mąki pszennej
    250 g masła
    2 żółtka
    150 g cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka białka do posmarowania ciasta
    2 łyżki kaszy manny
    1-2 łyżki śmietany 18 %
    kilka kropel esencji waniliowej
    Nadzienie:
    6 - 7 jabłek (champion, antonówka, szara reneta)
    1 łyżka cukru
    kilka kropel esencji waniliowej
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka koralowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2/3 i jedną częścią wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i chowamy do lodówki, a drugą mniejszą część chowamy do zamrażalki.
    2. Jabłka obieramy i 2/3 kroimy w kostkę, a pozostałą część ścieramy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy je łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar soku.
    3. Schłodzone ciasto w blaszce smarujemy białkiem i obsypujemy kaszką manną.
    Następnie wykładamy jabłka, posypujemy je cynamonem i ścieramy na wierzch resztę ciasta z zamrażalki.
    Na środku zostawiamy małą dziurkę którą będzie odparowywał sok.
    Ciasto pieczemy w 190-200 stop przez 1 h. Jeśli mamy problemy z dopieczeniem spodu, włączamy termoobieg na ostatnie 15 minut. Gotowe ciasto studzimy w blaszce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Cynamon Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować