Koralowa szarlotka z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Szarlotka z wczesnych jabłek i czerwonych porzeczek, które wyglądają jak korale ;) Bardzo posmakowało mi dodanie do szarlotki czerwonych porzeczek, wyszło bardzo pyszne połączenie. Spód i wierzch to miękkie, zagniatane ciasto.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    200 g cukru
    200 g masła
    2 żółtka
    1 jajko
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    50 ml mleka

    Nadzienie:
    1,5 kg wczesnych jabłek
    1 szklanka czerwonej porzeczki
    2 zaokrąglone łyżki mąki ziemniaczanej
    3 czubate łyżki cukru



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Koralowa szarlotka z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać cukier i masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, jajko, proszek do pieczenia i mleko, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną z nich włożyć do lodówki. Dwie pozostałe wyłożyć na dno formy do pieczenia o wymiarach 31x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Dodać czerwoną porzeczkę, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
  • 3. Pozostałe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Ułożyć papierem do góry na wierzchu jabłek, usunąć papier. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec jeszcze ok. 45 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Porzeczki Czerwona porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować