REKLAMA

Szarlotka

wyświetlono: 4185 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 1

Chodziła już za mną od dłuższego czasu a taka szarlotka smakuje zawsze i każdemu :-)

opublikowany: 14.04.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 26 cm
    Ciasto Kruche:
    2 szkl. mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szkl.cukru
    mały cukier waniliowy
    3/4 kostki masła lub margaryny
    4 żółtka
    szczypta soli
    Prażone Jabłka:
    1,5 kg jabłek
    7 łyżek cukru
    1 łyżka masła
    sok z połowy cytryny
    cynamon do smaku
    Beza:
    4 białka
    szczypta soli
    pół szkl.cukru
    2 łyżki mączki ziemniaczanej czasem zamieniam na budyń śmietankowy lub waniliowy
    Dodatkowo:
    2-3 łyżki bułki tartej
    cukier puder do posypania
Ocena:

(średnia 5 z 164 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Szarlotka. 1. Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w kosteczkę,u mnie taka grubsza kostka.
    Wrzucać stopniowo do miski z 2 szkl.wody i sokiem z cytryny,dobrze wymieszać a następnie przekładać do cedzaka.
    Do garnka wrzucić masło,gdy się rozpuści,wrzucić jabłka i wsypać cukier.
    Smażyć na dużym ogniu,często mieszając aż staną się miękkie,ale nie rozgotowane,zdjąć z ognia dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,do miski,wsypujemy cukry,wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło,siekamy nożem i wrzucamy żółtka ze szczyptą soli.Zagniatamy kruche ciasto,
    dzielimy na dwie części,mniejszą zawijamy w folię i wrzucamy do zamrażalnika,a większą częścią wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem.
  • Szarlotka. 2. Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 190 C i pieczemy ok.15 min.do zarumienienia,wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Wystygnięty spód posypujemy bułką tartą,wykładamy zimne prażone jabłka.
  • Szarlotka. 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypać stopniowo cukier,ubić do momentu rozpuszczenia się cukru,na sam koniec wsypać mąkę ziemniaczaną,krótko zmiksować,wyłożyć pianę na jabłka.
  • Szarlotka. 4. Na tarce ścieramy na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Szarlotka. 5. Pieczemy ok.40-45 min.w temp.180 C.
  • Szarlotka. 6. Zimne ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Spód posypać bułką tartą,bułka tarta wciągnie wilgoć z jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Szarlotka

Taka trochę resztkowa pół na pół jabłka z gruszkami,dobra wyszła :-)

kategoria: Ciasta szarlotka jabłecznik Desery opublikowany: 17.09.2018 | wyświetlono: 1184 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Monia06

szarlotka

Pyszna szarlotka według mojego domowego przepisu.

kategoria: Ciasta szarlotka jabłecznik opublikowany: 03.07.2018 | wyświetlono: 1408 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1
Dodane przez: smak i uczucie smak i uczucie

Szarlotka

Szarlotki chyba nikomu nie trzeba zachwalać, bo mało kto nie lubi tego ciasta.

kategoria: Ciasta szarlotka jabłecznik kruche ciasto opublikowany: 08.11.2017 | wyświetlono: 895 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE