Szarlotka

  • wyświetlono: 3845 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Chodziła już za mną od dłuższego czasu a taka szarlotka smakuje zawsze i każdemu :-)

Zdjęcie do publikacji.
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Tortownica 26 cm
Ciasto Kruche:
2 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szkl.cukru
mały cukier waniliowy
3/4 kostki masła lub margaryny
4 żółtka
szczypta soli
Prażone Jabłka:
1,5 kg jabłek
7 łyżek cukru
1 łyżka masła
sok z połowy cytryny
cynamon do smaku
Beza:
4 białka
szczypta soli
pół szkl.cukru
2 łyżki mączki ziemniaczanej czasem zamieniam na budyń śmietankowy lub waniliowy
Dodatkowo:
2-3 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka

  • Szarlotka.1. Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w kosteczkę,u mnie taka grubsza kostka.
    Wrzucać stopniowo do miski z 2 szkl.wody i sokiem z cytryny,dobrze wymieszać a następnie przekładać do cedzaka.
    Do garnka wrzucić masło,gdy się rozpuści,wrzucić jabłka i wsypać cukier.
    Smażyć na dużym ogniu,często mieszając aż staną się miękkie,ale nie rozgotowane,zdjąć z ognia dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,do miski,wsypujemy cukry,wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło,siekamy nożem i wrzucamy żółtka ze szczyptą soli.Zagniatamy kruche ciasto,
    dzielimy na dwie części,mniejszą zawijamy w folię i wrzucamy do zamrażalnika,a większą częścią wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem.
  • Szarlotka.2. Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 190 C i pieczemy ok.15 min.do zarumienienia,wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Wystygnięty spód posypujemy bułką tartą,wykładamy zimne prażone jabłka.
  • Szarlotka.3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypać stopniowo cukier,ubić do momentu rozpuszczenia się cukru,na sam koniec wsypać mąkę ziemniaczaną,krótko zmiksować,wyłożyć pianę na jabłka.
  • Szarlotka.4. Na tarce ścieramy na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Szarlotka.5. Pieczemy ok.40-45 min.w temp.180 C.
  • Szarlotka.6. Zimne ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Spód posypać bułką tartą,bułka tarta wciągnie wilgoć z jabłek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastobezajabłkaDeserjabłecznikszarlotkaowocepysznaweekendkrucheciastocośdokawyciastazagrosik

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka

Dodane przez: smak i uczucie

Szarlotka

Szarlotki chyba nikomu nie trzeba...

Szarlotka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Szarlotka

Taka trochę resztkowa pół na pół...

Szarlotka

Dodane przez: Natka93

Szarlotka

Idealna na spotkanie rodzinne i...

Szarlotka

Dodane przez: Agiatis

Szarlotka

Szarlotka, każdy ma swój ulubiony...

Placek z jabłkami, szarlotka,

Dodane przez: Mariaszz

Szarlotka

Kto nie jadł jabłecznika takich...

image-27p73dr

Dodane przez: Kasia_S

Szarlotka

bardzo prosta w przygotowaniu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE