• 1 godz. 20 min

wspaniałe jesienne ciasto, jedna z lepszych szarlotek, łatwa i szybka do zrobienia, bardzo polecam :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    250 gram miękkiego masła
    2 żółtka
    150 gram cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    8 jabłek (champion, antonówka, szara reneta)
    garść rodzynek, cynamon
    1 łyżka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka koralowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dziurka 1. Z mąki, masła, proszku, cukrów, żółtek, śmietany zagniatamy ciasto. Tortownicę o średnicy 22 cm wyścielamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta odrywamy i wylepiamy tortownicę, boki wysoko też, wkładamy ją do lodówki na 30 minut, a pozostałą 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki.

    Jabłka obieramy, 2/3 z nich kroimy w kosteczkę (około 1cmx1cm), a resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach, jabłka zasypujemy 2 łyżkami cukru, łyżeczką (ja daję dużo, można dać mniej) cynamonu, mieszamy delikatnie, odstawiamy na 30 minut. Jabłka w tym czasie puszczą sok, po 30 minutach odcedzamy je na sicie.

    Na schłodzony spód wykładamy jabłka, lekko je dociskamy, na górę ścieramy (na dużych oczkach) ciasto z zamrażarki, na środku ciasta zostawiamy małą dziurkę (około 2 cm), którą będzie odparowywał sok z jabłek.
  • 2. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować