Szarlotka z budyniem-zawsze wychodzi, pyszna

4.32 (213 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś chcę Was zaprosić na jedną z moich ulubionych szarlotek-szarlotkę z budyniem. Gwarantuję, że będzie smakowała każdemu.
Składa się z ciasta, warstwy jabłek, pysznego budyniu z prawdziwą wanilią. Na górze ma starte ciasto.
Szarlotka pięknie wygląda, super się kroi. Bardzo polecam i zapraszam

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *przepis na dużą blaszkę około 25x40cm

    CIASTO

    -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
    -3 żółtka
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -0,5 szkl cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    -200g zimnego masła lub margaryny

    JABŁKA

    -1,5-2 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
    -1 galaretka cytrynowa
    -1 łyżeczka żelatyny
    -1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    BUDYŃ

    -1250ml mleka
    -3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
    -3/4 szkl cukru
    -2 łyżki mąki pszennej tortowej
    -1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
    -100g masła
Wystaw ocenę:

4.32 (213 ocen)

Szarlotka z budyniem-zawsze wychodzi, pyszna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Wszystko przerabiamy rękami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy 3 żółtka i 3 łyżki śmietany-zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i wstawiamy na 10 minut do lodówki.


    Następnie połowę ciasta wałkujemy i wykłądamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy też wylepić dno. Drugą połowę ciasta dajemy do zamrażarki.

    Spdód podpiekamy 10 minut w temp 180 stopni. Wyciagamy z piekarnika.





    JABŁKA
    Jabłka-najlepiej szarą renetę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.


    Następnie dajemy je do garnka i prażymy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy galaretkę, łyzeczkę żelatyny i makę ziemniaczaną. Mieszamy i jeszcze prażymy mieszajac około 5-10 minut.


    Gorące jabłka wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i odkładamy do przestudzenia.


    BUDYŃ

    Do garnka dajemy 3 budynie waniliowe lub smietankowe, cukier z prawdziwą wanilią, 2 łyżki mąki pszennej, cukier i 1250 ml mleka. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia mieszając by nie powstały grudki. Do ugotowanego budyniu dajemy 100g masła i mieszamy do połaczenia. Odkłądamy na 10 minut i jeszcze gorący budyń wykładamy na jabłka.
    ***budyń może wydawać się rzadki, ale po upieczeniu i steżeniu jest bardzo stabilny.
    Na budyń dajemy starte na dużych oczkach ciasto, które było w zamrażarce.
    Tak przygotowane ciasto pieczemy około 35-40 minut w temp 180 stopni. Grzenie góra-dół, ciasto wstawiamy do juz nagrzanego piekarnika.

    Góra powinna się pięknie zezłocić.
    Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy a potem wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Wtedy wszystko sie schłodzi, stężeje.
    Ciasto pięknie sie kroi, cudnie wygląda i na prawdę rewelacyjnie smakuje. Jest nie za słodkie. Jabłka świetnie współgrają z budyniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować