Szarlotka z budyniem-zawsze wychodzi, pyszna

  • wyświetlono: 2953 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Dziś chcę Was zaprosić na jedną z moich ulubionych szarlotek-szarlotkę z budyniem. Gwarantuję, że będzie smakowała każdemu. Składa się z ciasta, warstwy jabłek, pysznego budyniu z prawdziwą wanilią. Na górze ma starte ciasto. Szarlotka pięknie wygląda, super się kroi. Bardzo polecam i zapraszam

P1018962_Fotor
  • 35 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

*przepis na dużą blaszkę około 25x40cm

CIASTO

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-3 żółtka
-1 łyżka cukru waniliowego
-0,5 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g zimnego masła lub margaryny

JABŁKA

-1,5-2 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
-1 galaretka cytrynowa
-1 łyżeczka żelatyny
-1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

BUDYŃ

-1250ml mleka
-3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
-3/4 szkl cukru
-2 łyżki mąki pszennej tortowej
-1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
-100g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z budyniem-zawsze wychodzi, pyszna

  • 1. CIASTO

    Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Wszystko przerabiamy rękami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy 3 żółtka i 3 łyżki śmietany-zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i wstawiamy na 10 minut do lodówki.


    Następnie połowę ciasta wałkujemy i wykłądamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy też wylepić dno. Drugą połowę ciasta dajemy do zamrażarki.

    Spdód podpiekamy 10 minut w temp 180 stopni. Wyciagamy z piekarnika.





    JABŁKA
    Jabłka-najlepiej szarą renetę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.


    Następnie dajemy je do garnka i prażymy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy galaretkę, łyzeczkę żelatyny i makę ziemniaczaną. Mieszamy i jeszcze prażymy mieszajac około 5-10 minut.


    Gorące jabłka wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i odkładamy do przestudzenia.


    BUDYŃ

    Do garnka dajemy 3 budynie waniliowe lub smietankowe, cukier z prawdziwą wanilią, 2 łyżki mąki pszennej, cukier i 1250 ml mleka. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia mieszając by nie powstały grudki. Do ugotowanego budyniu dajemy 100g masła i mieszamy do połaczenia. Odkłądamy na 10 minut i jeszcze gorący budyń wykładamy na jabłka.
    ***budyń może wydawać się rzadki, ale po upieczeniu i steżeniu jest bardzo stabilny.
    Na budyń dajemy starte na dużych oczkach ciasto, które było w zamrażarce.
    Tak przygotowane ciasto pieczemy około 35-40 minut w temp 180 stopni. Grzenie góra-dół, ciasto wstawiamy do juz nagrzanego piekarnika.

    Góra powinna się pięknie zezłocić.
    Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy a potem wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Wtedy wszystko sie schłodzi, stężeje.
    Ciasto pięknie sie kroi, cudnie wygląda i na prawdę rewelacyjnie smakuje. Jest nie za słodkie. Jabłka świetnie współgrają z budyniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkabudyńkruche ciastojabłecznikszarlotkajesienne wypiekiszarlotka z budyniempyszna szarlotka

Komentarze

Podobne przepisy

szarlotka z makowym budyniem

Dodane przez: mariosylwia

Szarlotka z makowym budyniem

:-) Gorąco polecam (-:

Szarlotka

Dodane przez: Teodorka

Kakaowa szarlotka z budyniem

Inna wersja tradycyjnej szarlotki.

Pyszna szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną- Szarlotka królewska

Dodane przez: katrinaM24

Pyszna szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną-...

Zapraszam na pyszną szarlotkę na...

Szarlotka z budyniem i polewą kajmakową

Dodane przez: Joanna Kryla

Szarlotka z budyniem i kajmakową polewą

Szarlotka to chyba najpopularniejsze...

SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Dodane przez: B E A T A

SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Ciasto proste, smaczne i nie może...

szarlotka z winnym budyniem i migdałami

Dodane przez: rena123

Szarlotka z winnym budyniem i migdałami

Pyszne ciasto w wersji dla dorosłych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE