Ciasto w sam raz dla wielbicieli sernika i szarlotki :) Dwa kruche ciasta (jasne i kakaowe) wyłożone winnymi jabłkami, są przełożone słodkim, gotowanym sernikiem. Proste a zarazem pyszne ciasto na każdą okazję. Polecam!
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
kruche ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
250 g masła
3 żółtka
1 jajko
1,5 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
masa serowa: 1 kg sera 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
3 jajka
150 g masła
1 szklanka cukru
1 op. cukru waniliowego (16g)
2 budynie śmietankowe
200 g mleka
kilka kropel aromatu śmietankowego
ponadto: 2 kg winnych jabłek
2 galaretki zielone
cynamon
bułka tarta
cukier puder do oprószenia
Serniko-szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj żółtka, jajko, śmietanę i posiekane masło. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na cztery, równe części. Dwie z nich dokładnie połącz z kakao. Ponownie masz uzyskać cztery kule ( 2 jasne i 2 kakaowe). Ciasta chłodź godzinę w lodówce.
2.Masa jabłkowa: jabłka umyj, obierz, po czym pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z odrobiną wody i cynamonem. Galaretki rozpuść w niepełnej szklance gorącej wody i zalej jabłka. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Jasnym, schłodzonym ciastem wylep dno foremki ( o wym.25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp bułką tartą i wyłóż połowę ciepłych jabłek. Na wierzch jabłek zetrzyj jedną część kakaowego ciasta. Ciasto piecz ok.30 minut w 180 st. Tak samo przygotuj drugą szarlotkę.
3.Masa serowa: w garnku rozpuść masło, cukier i cukier waniliowy. Dodaj ser, aromat śmietankowy, wbij jajka i energicznie wymieszaj podgrzewając. Na końcu połącz z budyniem wymieszanym mleku. Chwilę podgotuj na małym ogniu, aby masa była gęsta. Odstaw.
4.Jedną szarlotkę przełóż do blaszki, na nią wylej jeszcze gorący gotowany sernik. Na nim delikatnie wyłóż drugą szarlotkę. Wstaw do lodówki na 2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze