Serniko-szarlotka

  • wyświetlono: 10673 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 0

Ciasto w sam raz dla wielbicieli sernika i szarlotki :) Dwa kruche ciasta (jasne i kakaowe) wyłożone winnymi jabłkami, są przełożone słodkim, gotowanym sernikiem. Proste a zarazem pyszne ciasto na każdą okazję. Polecam!

IMG_1607 — kopia
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

kruche ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
250 g masła
3 żółtka
1 jajko
1,5 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
masa serowa: 1 kg sera 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
3 jajka
150 g masła
1 szklanka cukru
1 op. cukru waniliowego (16g)
2 budynie śmietankowe
200 g mleka
kilka kropel aromatu śmietankowego
ponadto: 2 kg winnych jabłek
2 galaretki zielone
cynamon
bułka tarta
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Serniko-szarlotka

  • 1. Kruche ciasto: mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj żółtka, jajko, śmietanę i posiekane masło. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na cztery, równe części. Dwie z nich dokładnie połącz z kakao. Ponownie masz uzyskać cztery kule ( 2 jasne i 2 kakaowe). Ciasta chłodź godzinę w lodówce.
  • serniko-szarlotka2. Masa jabłkowa: jabłka umyj, obierz, po czym pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z odrobiną wody i cynamonem. Galaretki rozpuść w niepełnej szklance gorącej wody i zalej jabłka. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Jasnym, schłodzonym ciastem wylep dno foremki ( o wym.25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp bułką tartą i wyłóż połowę ciepłych jabłek. Na wierzch jabłek zetrzyj jedną część kakaowego ciasta. Ciasto piecz ok.30 minut w 180 st. Tak samo przygotuj drugą szarlotkę.
  • 3. Masa serowa: w garnku rozpuść masło, cukier i cukier waniliowy. Dodaj ser, aromat śmietankowy, wbij jajka i energicznie wymieszaj podgrzewając. Na końcu połącz z budyniem wymieszanym mleku. Chwilę podgotuj na małym ogniu, aby masa była gęsta. Odstaw.
  • 4. Jedną szarlotkę przełóż do blaszki, na nią wylej jeszcze gorący gotowany sernik. Na nim delikatnie wyłóż drugą szarlotkę. Wstaw do lodówki na 2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkakruche ciastojabłecznikszarlotkado kawydo herbaty
 

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka tradycyjna

Dodane przez: Tuptuś

Szarlotka

Szybki deser który każdego zachwyci!...

Serniko piernik szachownica

Dodane przez: mysza75

Serniko piernik szachownica

Świąteczny sernik szachownica który...

Szarlotka

Dodane przez: Agiatis

Szarlotka

Szarlotka, każdy ma swój ulubiony...

image-27p73dr

Dodane przez: nikolaxxxx

Szarlotka

bardzo prosta w przygotowaniu,...

Szarlotka

Dodane przez: smak i uczucie

Szarlotka

Szarlotki chyba nikomu nie trzeba...

Ciasto serniko-jogurtowe

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

CIASTO SERNIKO-JOGURTOWE BEZ PIECZENIA

Pyszne i lekkie ciasto na zimno.