Serniko-szarlotka

4.79 (202 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto w sam raz dla wielbicieli sernika i szarlotki :) Dwa kruche ciasta (jasne i kakaowe) wyłożone winnymi jabłkami, są przełożone słodkim, gotowanym sernikiem. Proste a zarazem pyszne ciasto na każdą okazję. Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    250 g masła
    3 żółtka
    1 jajko
    1,5 szklanki cukru pudru
    2-3 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżki kakao
    masa serowa: 1 kg sera 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
    3 jajka
    150 g masła
    1 szklanka cukru
    1 op. cukru waniliowego (16g)
    2 budynie śmietankowe
    200 g mleka
    kilka kropel aromatu śmietankowego
    ponadto: 2 kg winnych jabłek
    2 galaretki zielone
    cynamon
    bułka tarta
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.79 (202 ocen)

Serniko-szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj żółtka, jajko, śmietanę i posiekane masło. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na cztery, równe części. Dwie z nich dokładnie połącz z kakao. Ponownie masz uzyskać cztery kule ( 2 jasne i 2 kakaowe). Ciasta chłodź godzinę w lodówce.
  • serniko-szarlotka 2. Masa jabłkowa: jabłka umyj, obierz, po czym pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z odrobiną wody i cynamonem. Galaretki rozpuść w niepełnej szklance gorącej wody i zalej jabłka. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Jasnym, schłodzonym ciastem wylep dno foremki ( o wym.25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp bułką tartą i wyłóż połowę ciepłych jabłek. Na wierzch jabłek zetrzyj jedną część kakaowego ciasta. Ciasto piecz ok.30 minut w 180 st. Tak samo przygotuj drugą szarlotkę.
  • 3. Masa serowa: w garnku rozpuść masło, cukier i cukier waniliowy. Dodaj ser, aromat śmietankowy, wbij jajka i energicznie wymieszaj podgrzewając. Na końcu połącz z budyniem wymieszanym mleku. Chwilę podgotuj na małym ogniu, aby masa była gęsta. Odstaw.
  • 4. Jedną szarlotkę przełóż do blaszki, na nią wylej jeszcze gorący gotowany sernik. Na nim delikatnie wyłóż drugą szarlotkę. Wstaw do lodówki na 2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować