Sernik Świąteczny

4.47 (193 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczny,delikatny,super się kroi,z polewą czekoladową pyszota,idealny na Święta :-)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm

    Spód:

    duża paczka herbatników maślanych
    kakao

    Masa Serowa:

    1 kg sera z wiaderka
    250 g twarogu półtłustego w kostce
    200 ml śmietanki 30 %
    sok z cytryny lub aromat cytrynowy do smaku
    8 jaj L
    szczypta soli
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki mączki ziemniaczanej
    1,5 szkl.drobnego cukru

    Polewa:

    1/4 kostki masła lub margaryny
    1/4 szkl.cukru pudru
    1,5 łyżki kakao
    pół łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wrzątku
Wystaw ocenę:

4.47 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik. 1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,na dnie ułożyć herbatniki,oprószyć je kakao.
  • Sernik. 2. Żółtka oddzielić od białek,
  • Sernik. 3. białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,następnie wsypać połowę porcji cukru i ubić na sztywną,lśniącą pianę.
    Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą i jasną masę,następnie wlewamy śmietankę,wsypujemy proszek budyniowy i mączkę ziemniaczaną,wrzucamy łyżka po łyżce twaróg i miksujemy krótko do połączenia się wszystkich składników masy serowej.
  • Sernik. 4. Do masy serowej wrzucamy ubite białka z cukrem,mieszamy delikatnie drewnianą łyżką,
  • Sernik. 5. następnie wylewamy całość na herbatniki.
    Piekarnik nastawiamy na 170 C,na dnie piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne z zimną wodą,wstawiamy blaszkę z sernikiem i pieczemy przez ok.1 godz.
    Upieczony sernik pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia.
    Gdyby w trakcie pieczenia zbytnio się rumienił,można uchylić piekarnik,i nałożyć na wierzch papier do pieczenia lub folię aluminiową.
    Przestygnięty sernik dekorujemy polewą czekoladową(żelatynę zalewamy wrzątkiem,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka,roztapiamy na małym ogniu,wsypujemy przesiany przez sitko cukier puder,podgrzewamy do roztopienia się cukru,zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao oraz wrzucamy napęczniałą żelatynę,całość mieszamy do połączenia,pozostawiamy chwilę do przestygnięcia i dekorujemy sernik). Polewa po wyjęciu z lodówki jest idealna,nie kruszy się,daje się ładnie kroić.

Porady

Sernik jest równie smaczny z polewą cytrynową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować