Smaczny,delikatny,super się kroi,z polewą czekoladową pyszota,idealny na Święta :-)
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Blaszka 25x36 cm
Spód:
duża paczka herbatników maślanych
kakao
Masa Serowa:
1 kg sera z wiaderka
250 g twarogu półtłustego w kostce
200 ml śmietanki 30 %
sok z cytryny lub aromat cytrynowy do smaku
8 jaj L
szczypta soli
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mączki ziemniaczanej
1,5 szkl.drobnego cukru
Polewa:
1/4 kostki masła lub margaryny
1/4 szkl.cukru pudru
1,5 łyżki kakao
pół łyżeczki żelatyny
2 łyżki wrzątku
Sernik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,na dnie ułożyć herbatniki,oprószyć je kakao.
2.Żółtka oddzielić od białek,
3.białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,następnie wsypać połowę porcji cukru i ubić na sztywną,lśniącą pianę.
Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą i jasną masę,następnie wlewamy śmietankę,wsypujemy proszek budyniowy i mączkę ziemniaczaną,wrzucamy łyżka po łyżce twaróg i miksujemy krótko do połączenia się wszystkich składników masy serowej.
4.Do masy serowej wrzucamy ubite białka z cukrem,mieszamy delikatnie drewnianą łyżką,
5.następnie wylewamy całość na herbatniki.
Piekarnik nastawiamy na 170 C,na dnie piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne z zimną wodą,wstawiamy blaszkę z sernikiem i pieczemy przez ok.1 godz.
Upieczony sernik pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia.
Gdyby w trakcie pieczenia zbytnio się rumienił,można uchylić piekarnik,i nałożyć na wierzch papier do pieczenia lub folię aluminiową.
Przestygnięty sernik dekorujemy polewą czekoladową(żelatynę zalewamy wrzątkiem,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka,roztapiamy na małym ogniu,wsypujemy przesiany przez sitko cukier puder,podgrzewamy do roztopienia się cukru,zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao oraz wrzucamy napęczniałą żelatynę,całość mieszamy do połączenia,pozostawiamy chwilę do przestygnięcia i dekorujemy sernik). Polewa po wyjęciu z lodówki jest idealna,nie kruszy się,daje się ładnie kroić.
Komentarze