Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie

4.85 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować. U nas króluje zwłaszcza w święta - Wielkanoc i Boże Narodzenie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na blaszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm:

    Masa makowa:
    850-900 g gotowej masy makowej z puszki
    3 jajka
    50 g wiórków kokosowych
    0,5 szklanki bakalii
    2 budynie waniliowe
    *opcjonalnie odrobina aromatu migdałowego

    Masa serowa:
    1 kg sera w wiaderku (niesłodzonego)
    ok 0,5 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 jajka (osobno białka i żółtka)
    100 g masła
    0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki)
    1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego

    Kruchy spód:
    400 g herbatników
    1 pełna łyżka gorzkiego kakao
    200 g masła
Wystaw ocenę:

4.85 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Makowiec Desery

Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło z ciasteczkami i przesianym kakao.

    Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (nie większą niż ok 25 x 36 cm) równomiernie rozprowadzić i ugnieść palcami.
  • 2. Masa makowa: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, bakaliami i budyniami w proszku.

    Wylać masę na blachę z ciasteczkowym spodem i równomiernie rozprowadzić.
  • 3. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem i cukrem.

    Następnie dodać ser i zmiksować.

    Potem budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę.

    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.

    Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 70 minut.
  • 4. Jeśli ser za szybko się przyrumieni można przed końcem otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową.

    Po upieczeniu zostawić seromak w wyłączonym zamkniętym piekarniku przez co najmniej 60 minut. Następnie uchylić drzwiczki i wyjąć po kolejnej godzinie.

Porady

Zamiast gotowej masy z puszki można użyć domowej masy makowej. Spód można wykonać z kruchego ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować