Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie

  • wyświetlono: 1164 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować. U nas króluje zwłaszcza w święta - Wielkanoc i Boże Narodzenie.

aicha1988
  • 100min

Składniki

na blaszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm:

Masa makowa:
850-900 g gotowej masy makowej z puszki
3 jajka
50 g wiórków kokosowych
0,5 szklanki bakalii
2 budynie waniliowe
*opcjonalnie odrobina aromatu migdałowego

Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku (niesłodzonego)
ok 0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka (osobno białka i żółtka)
100 g masła
0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki)
1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego

Kruchy spód:
400 g herbatników
1 pełna łyżka gorzkiego kakao
200 g masła

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie

  • 1. Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło z ciasteczkami i przesianym kakao.

    Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (nie większą niż ok 25 x 36 cm) równomiernie rozprowadzić i ugnieść palcami.
  • 2. Masa makowa: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, bakaliami i budyniami w proszku.

    Wylać masę na blachę z ciasteczkowym spodem i równomiernie rozprowadzić.
  • 3. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem i cukrem.

    Następnie dodać ser i zmiksować.

    Potem budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę.

    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.

    Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 70 minut.
  • 4. Jeśli ser za szybko się przyrumieni można przed końcem otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową.

    Po upieczeniu zostawić seromak w wyłączonym zamkniętym piekarniku przez co najmniej 60 minut. Następnie uchylić drzwiczki i wyjąć po kolejnej godzinie.

Porady

Zamiast gotowej masy z puszki można użyć domowej masy makowej.
Spód można wykonać z kruchego ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastosernikmakWielkanocbakaliemakowiecświętaboże narodzenieseromakseromakowiec
 

Komentarze

Podobne przepisy

Mini serniczki na ciasteczkowym spodzie z owocami i sosem karmelowym

Dodane przez: wedith1

Mini serniczki na ciasteczkowym spodzie z...

Idealne mini serniczki do kawy!...

seromakowiec

Dodane przez: agarybak76

Seromakowiec

To pyszna propozycja nie tylko...

Seromakowiec

Dodane przez: polcia

Seromakowiec

Pyszne ciasto na rodzinne uroczystości...

Seromakowiec

Dodane przez: danusia19671

Seromakowiec

Fajne połączenie smaków, uwielbiam...

Sernik

Dodane przez: olencja-23

Sernik na orzechowym spodzie

Aksamitny sernik o delikatnym posmaku...

sernik na ciemnym spodzie

Dodane przez: kasiulka34

Sernik na Ciemnym spodzie

efektowne ciacho - sernik na ciemnym...