seromakowiec na piernikowym biszkopcie

4.51 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Seromak jest dość popularny ale ja zrobiłam swoją wersję: kruche ciasto zastąpiłam miękkim biszkoptem z przyprawa korzenną, dzięki czemu dołączył piernikowy smak, czyli tak jakby trzy ciasta w jednym. Sernik znacznie lepiej niż polany czekoladą smakuje wykończony domową polewą kakaową i to ona dodała temu ciastu charakteru. Wygląda skomplikowanie ale jego zrobienie wbrew pozorom jest szybkie i łatwe.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na biszkopt:

    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    łyżeczka kakao
    łyżeczka przyprawy do piernika
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na warstwę makową:
    puszka masy makowej
    3 jajka
    3 łyżki kaszy manny
    1/2 szklanki rodzynek
    na warstwę serową:
    1 kg serka sernikowego z wiaderka
    3 łyżki cukru
    3 jajka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    skórka otarta z pomarańczy
    na polewę:
    1/2 szklanki cukru pudru
    125 g masła
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wrzątku
    szklanka wiórek czekoladowych
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik Makowiec

Seromakowiec na piernikowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a następnie po żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawą. Wymieszać i przełożyć do wyścielonej papierem foremki. Piec w 175*C około 20 minut.
    W tym czasie przygotować masy: makową zmiksować z jajkami i kaszą manną, wmieszać rodzynki. Jajka do masy serowej ubić z cukrem. Dodać ser, budyń i skórkę pomarańczową. Zmiksować krótko do połączenia składników. Na upieczony biszkopt wyłożyć najpierw masę makową a później serową. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec aż zapiecze się masa serowa, czyli około 45 minut. Wystudzić.
    Masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao. Mieszając na małym ogniu dodać wrzątek, zdjąć z ognia i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i posypać wiórkami.

Porady

Uwaga: masa makowa, której użyłam była dość gęsta ale jeśli ta której użyjecie będzie bardziej wodnista to można dodać trochę więcej kaszy manny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować