seromakowiec na piernikowym biszkopcie

  • wyświetlono: 3820 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 0

Seromak jest dość popularny ale ja zrobiłam swoją wersję: kruche ciasto zastąpiłam miękkim biszkoptem z przyprawa korzenną, dzięki czemu dołączył piernikowy smak, czyli tak jakby trzy ciasta w jednym. Sernik znacznie lepiej niż polany czekoladą smakuje wykończony domową polewą kakaową i to ona dodała temu ciastu charakteru. Wygląda skomplikowanie ale jego zrobienie wbrew pozorom jest szybkie i łatwe.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 20 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:

2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
łyżeczka kakao
łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na warstwę makową:
puszka masy makowej
3 jajka
3 łyżki kaszy manny
1/2 szklanki rodzynek
na warstwę serową:
1 kg serka sernikowego z wiaderka
3 łyżki cukru
3 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
skórka otarta z pomarańczy
na polewę:
1/2 szklanki cukru pudru
125 g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki wrzątku
szklanka wiórek czekoladowych

Sposób przygotowania przepisu:

seromakowiec na piernikowym biszkopcie

  • 1. Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a następnie po żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawą. Wymieszać i przełożyć do wyścielonej papierem foremki. Piec w 175*C około 20 minut.
    W tym czasie przygotować masy: makową zmiksować z jajkami i kaszą manną, wmieszać rodzynki. Jajka do masy serowej ubić z cukrem. Dodać ser, budyń i skórkę pomarańczową. Zmiksować krótko do połączenia składników. Na upieczony biszkopt wyłożyć najpierw masę makową a później serową. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec aż zapiecze się masa serowa, czyli około 45 minut. Wystudzić.
    Masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao. Mieszając na małym ogniu dodać wrzątek, zdjąć z ognia i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i posypać wiórkami.

Porady

Uwaga: masa makowa, której użyłam była dość gęsta ale jeśli ta której użyjecie będzie bardziej wodnista to można dodać trochę więcej kaszy manny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastopierniksernikmakowiecświątecznena świętaseromakseromakowiec

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto Monte

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto Monte na kakaowym biszkopcie

Zapraszam na bardzo pyszne i łatwe...

Seromakowiec

Dodane przez: Bożena1960

Seromakowiec

Dzisiaj dzielę się moim seromakowcem...

Sernik gotowany na biszkopcie

Dodane przez: akrobatka22

Sernik gotowany na biszkopcie

Pyszny przekładaniec z gotowanym...

Jabłecznik

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Jabłecznik na biszkopcie

Taki zwykły jabłecznik na biszkopcie...

Ciasto kryształek na biszkopcie

Dodane przez: Magster

CIASTO KRYSZTAŁEK NA BISZKOPCIE

Po świątecznych wypiekach mamy...

Orzechowiec na kakaowym biszkopcie

Dodane przez: kuchenny świat

Orzechowiec na kakaowym biszkopcie

Zapraszam na orzechowca na kakaowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE