Wilgotny seromak, seromakowiec bez spodu

  • wyświetlono: 92365 |
  • dodany do książki kucharskiej: 34 |
  • polecenia: 2

To ciasto to propozycja idealna dla tych, którzy nie potrafią zdecydować czy bardziej lubią serniki czy makowce ;)

aicha1988
  • 100min

Składniki

Masa makowa:
- 900 g gotowej masy makowej z puszki
- 3 jajka
- 100 g mielonych migdałów (lub opakowanie dowolnego budyniu)
- 70 g kokosu
- 1 budyń waniliowy w proszku
*opcjonalnie dwie łyżeczki aromatu migdałowego lub rumowego

Masa serowa:
- 1 kg sera w wiaderku (mój był słodzony, jeśli Wasz jest naturalny, dodajcie ½ szklanki cukru lub więcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie)
- drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy, ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
- 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany (kwaśnej lub słodkiej)
- 100 g miękkiego masła
- budyń waniliowy

Sposób przygotowania przepisu:

Wilgotny seromak, seromakowiec bez spodu

  • 1. MASA MAKOWA:
    Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, mielonymi migdałami i budyniem.

    Blaszkę o wymiarach ok 25x36cm (NIE większą!) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę makową i równomiernie rozprowadzić.
  • 2. MASA SEROWA:
    Pomarańcze sparzyć i drobniutko zetrzeć skórkę.

    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem (i ewentualnie z cukrem).
  • 3. Następnie dodać ser, mleczko lub śmietanę, skórkę pomarańczową, budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę.

    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.
  • 4. Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 70 minut.

    Jeśli ser za szybko się przyrumieni można przed końcem otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową.
  • 5. Po upieczeniu zostawić seromak w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku przez co najmniej 30 minut.

    Po wystudzeniu chłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zyciesernikWielkanocmakowiecświętaboże narodzenieseromakBoże_Narodzenie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Seromak

Dodane przez: PolskaGotuje

Seromak

Pyszne połączenie sera i maku,...

image-15teqfa

Dodane przez: ewa2701

SEROMAK

CIASTO TO POŁĄCZENIE DWÓCH RÓŻNYCH...

Sernik z brzoskwiniowym musem

Dodane przez: 2milutka

Sernik z brzoskwiniowym musem bez spodu

Kolejny mój sernik tym razem z...

Wilgotny Murzynek Bez Jajek, Mleka I Masła

Dodane przez: gotowanietoproste

Wilgotny Murzynek Bez Jajek, Mleka I Masła

Wspaniałe ciacho, zanim zdążyłam...

seromakowiec

Dodane przez: agarybak76

Seromakowiec

To pyszna propozycja nie tylko...

Sernik z manną bez spodu

Dodane przez: CebulkaCebulka

Sernik z manną bez spodu

Pyszny i łatwy w przygotowaniu