Wilgotny seromak, seromakowiec bez spodu

4.73 (245 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To ciasto to propozycja idealna dla tych, którzy nie potrafią zdecydować czy bardziej lubią serniki czy makowce ;)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Masa makowa:
    - 900 g gotowej masy makowej z puszki
    - 3 jajka
    - 100 g mielonych migdałów (lub opakowanie dowolnego budyniu)
    - 70 g kokosu
    - 1 budyń waniliowy w proszku
    *opcjonalnie dwie łyżeczki aromatu migdałowego lub rumowego

    Masa serowa:
    - 1 kg sera w wiaderku (mój był słodzony, jeśli Wasz jest naturalny, dodajcie ½ szklanki cukru lub więcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie)
    - drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy, ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
    - 4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
    - 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany (kwaśnej lub słodkiej)
    - 100 g miękkiego masła
    - budyń waniliowy
Wystaw ocenę:

4.73 (245 ocen)

Zobacz również:

Serniki Makowiec Desery

Wilgotny seromak, seromakowiec bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA MAKOWA:
    Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, mielonymi migdałami i budyniem.

    Blaszkę o wymiarach ok 25x36cm (NIE większą!) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę makową i równomiernie rozprowadzić.
  • 2. MASA SEROWA:
    Pomarańcze sparzyć i drobniutko zetrzeć skórkę.

    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem (i ewentualnie z cukrem).
  • 3. Następnie dodać ser, mleczko lub śmietanę, skórkę pomarańczową, budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę.

    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.
  • 4. Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 70 minut.

    Jeśli ser za szybko się przyrumieni można przed końcem otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową.
  • 5. Po upieczeniu zostawić seromak w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku przez co najmniej 30 minut.

    Po wystudzeniu chłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować