Świąteczny makowiec

5 (4 ocen)

  • 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez słodkości. Już na kilka dni przed wigilijną kolacją po domach roznosi się zapach pieczonych ciast, wśród których króluje makowiec - świąteczny przysmak, za którym przepadają dzieci i dorośli.

  • 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g maku
    50 ml gorącego mleka
    2 jabłka
    6 jajek
    6 łyżek manny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    120 g margaryny
    200 g cukru
    garść orzechów
    garść suszonej żurawiny
    Polewa:
    100 ml śmietanki 30%
    100 g gorzkiej czekolady
    łyżka cukru pudru
    maliny i migdały do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Tort makowy

Świąteczny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić do ostudzenia na 40 minut.Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru soku.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę że szczypta soli .W oddzielnej misce masło w temperaturze pokojowej ,zmiksować chwile z cukrem pudrem i stopniowo dodawać żółtka.Ucierać 3 minuty.Stopniowo dodawać mak, jabłka ,mannę i proszek do pieczenia .Zmiksować.Dodać posiekane orzechy ,żurawinę oraz pianę z białek .Wymieszać.Masę przelać do tortownicy i piec 45 minut w 180 stopniach .
    Polewa:
    Śmietankę podgrzać z cukrem pudrem .Zestawić z ognia i wkruszyć czekoladę.Wymieszać do jednolitej masy .Udekorować ciasto jak na zdjęciu .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makowiec

To może cię zainteresować