Domowy aromatyczny makowiec świąteczny

  • wyświetlono: 543 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Obecnie tyle nowości króluje na świątecznych stołach , że czasem trudno zadowolić biesiadników . Ale tak przygotowany makowiec , pełen tradycji , zapożyczonej receptury babcinej , bakalii , aromatu , smaku , mielenia maku , zawsze cieszy się uznaniem i w oka mgnieniu znika z talerzy . Przepis odświeżyłam , ciut zmieniłam i serdecznie polecam:)

123
  • 18 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g. masła
4 żółtka
2 łyżeczki pasty waniliowej
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
2 szczypty soli
1 szczypta proszku do pieczenia
Masa makowa:
800 g . maku
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
100 g. masła
5 jajek
4 łyżki miodu prawdziwego
200 g. mieszanki bakaliowej
2 łyżeczki olejku migdałowego
3 łyżki rumu
szczypta soli
Lukier:
sok z 1 cytryny
ok. 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm. x 38 cm .
bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy aromatyczny makowiec świąteczny

  • Domowy aromatyczny makowiec świąteczny1. Składniki ciasta kruchego zarabiam palcami na kruszonkę . Pół ciasta wysypuje na dno blaszki , dociskam palcami , wyrównując spód . Blaszkę z ciastem i pozostałą kruszonkę wstawiam do lodówki .
  • Domowy aromatyczny makowiec świąteczny2. Mak zalewam mlekiem , pozostawiam na 30 minut , doprowadzam do zagotowania , mieszam , gotuję ok. 15 minut , odcedzam na sicie wyłożonym gazą . Gdy mak dobrze osiąknie mieszam z cukrem i dwa razy mielę w maszynce na sitku o małych oczkach . Masło roztapiam , dodaję miód , mak , chwilę smażę , odstawiam by masa przestygła . Do masy dodaję olejek migdałowy , pokrojone i namoczone w rumie bakalie , mieszam . Jajka ubijam z solą na puszystą masę , dodaję do masy makowej , mieszam , przekładam na blaszkę z ciastem .
  • Domowy aromatyczny makowiec świąteczny3. Na masę makową rozkładam kruszonkę z ciasta - po całości . Ciasto piekę ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę .
  • Domowy aromatyczny makowiec świąteczny4. Składniki lukru ucieram , dodaję tyle cukru by lukier był gęsty . Lukrem polewam makowiec , pozostawiam do zastudzenia lukru . Podaję z bakaliami .

Porady

Do kruszonki dodaję dwa rodzaje mąki - pszenną i ziemniaczaną , ciasto po upieczeniu jest bardzo kruche , wręcz sypkie i bardzo smaczne . Nie dodaję większej ilości proszku do pieczenia , to pogarsza smak ciasta .
Do makowca świątecznego nie używam masy w puszce , bo tak naprawdę nie wiadomo ile jest w niej maku . Wybieram polski mak , jest jasnoniebieski , im ciemniejszy kolor tym większe prawdopodobieństwo , że mak jest gorzki i importowany . Warto też sprawdzić datę do spożycia . Z powodu dużej ilości tłuszczu , mak łatwo jełczeje ale tak do roku można go przechowywać .
O smaku masy makowej decyduje olejek migdałowy , masło , miód - u mnie lipowy , a także bakalie - suszone morele , śliwki , orzechy , migdały , rodzynki .
Masę makową możemy przygotować wcześniej ,bez dodatku jajek, w lodówce może poczekać do siedmiu dni . Wprawdzie jej przygotowanie wymaga nieco czasu i wysiłku , ale pyszny efekt warty jest każdej poświęconej minuty .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDesermakmakowiecświętalukierciasto krucheboże narodzeniedomowe przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Sero-makowiec z brzoskwiniami

Dodane przez: agarybak76

Sero-makowiec z brzoskwiniami

Sero-makowiec z brzoskwiniami to...

makowiec sułtański

Dodane przez: lucyna19

Makowiec sułtański

Makowiec z rodzynkami i orzechami...

Makowiec zawijany

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany to fajna propozycja...

makowiec

Dodane przez: Konto nieaktywne

Makowiec

Pyszne ciasto makowe pysznie smakuje

Makowiec inaczej

Dodane przez: Świeca Urszula

Makowiec inaczej

Mój świąteczny makowiec . Rodzinie...

sero-makowiec

Dodane przez: natka28

sero-makowiec

Przepyszny sero-makowiec, wygląda...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE