Domowy aromatyczny makowiec świąteczny

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Obecnie tyle nowości króluje na świątecznych stołach , że czasem trudno zadowolić biesiadników . Ale tak przygotowany makowiec , pełen tradycji , zapożyczonej receptury babcinej , bakalii , aromatu , smaku , mielenia maku , zawsze cieszy się uznaniem i w oka mgnieniu znika z talerzy . Przepis odświeżyłam , ciut zmieniłam i serdecznie polecam:)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    200 g. masła
    4 żółtka
    2 łyżeczki pasty waniliowej
    1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
    2 szczypty soli
    1 szczypta proszku do pieczenia
    Masa makowa:
    800 g . maku
    1 litr mleka
    1/2 szklanki cukru
    100 g. masła
    5 jajek
    4 łyżki miodu prawdziwego
    200 g. mieszanki bakaliowej
    2 łyżeczki olejku migdałowego
    3 łyżki rumu
    szczypta soli
    Lukier:
    sok z 1 cytryny
    ok. 1 szklanka cukru pudru
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm. x 38 cm .
    bakalie do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Domowy aromatyczny makowiec świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy aromatyczny makowiec świąteczny 1. Składniki ciasta kruchego zarabiam palcami na kruszonkę . Pół ciasta wysypuje na dno blaszki , dociskam palcami , wyrównując spód . Blaszkę z ciastem i pozostałą kruszonkę wstawiam do lodówki .
  • Domowy aromatyczny makowiec świąteczny 2. Mak zalewam mlekiem , pozostawiam na 30 minut , doprowadzam do zagotowania , mieszam , gotuję ok. 15 minut , odcedzam na sicie wyłożonym gazą . Gdy mak dobrze osiąknie mieszam z cukrem i dwa razy mielę w maszynce na sitku o małych oczkach . Masło roztapiam , dodaję miód , mak , chwilę smażę , odstawiam by masa przestygła . Do masy dodaję olejek migdałowy , pokrojone i namoczone w rumie bakalie , mieszam . Jajka ubijam z solą na puszystą masę , dodaję do masy makowej , mieszam , przekładam na blaszkę z ciastem .
  • Domowy aromatyczny makowiec świąteczny 3. Na masę makową rozkładam kruszonkę z ciasta - po całości . Ciasto piekę ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę .
  • Domowy aromatyczny makowiec świąteczny 4. Składniki lukru ucieram , dodaję tyle cukru by lukier był gęsty . Lukrem polewam makowiec , pozostawiam do zastudzenia lukru . Podaję z bakaliami .

Porady

Do kruszonki dodaję dwa rodzaje mąki - pszenną i ziemniaczaną , ciasto po upieczeniu jest bardzo kruche , wręcz sypkie i bardzo smaczne . Nie dodaję większej ilości proszku do pieczenia , to pogarsza smak ciasta . Do makowca świątecznego nie używam masy w puszce , bo tak naprawdę nie wiadomo ile jest w niej maku . Wybieram polski mak , jest jasnoniebieski , im ciemniejszy kolor tym większe prawdopodobieństwo , że mak jest gorzki i importowany . Warto też sprawdzić datę do spożycia . Z powodu dużej ilości tłuszczu , mak łatwo jełczeje ale tak do roku można go przechowywać . O smaku masy makowej decyduje olejek migdałowy , masło , miód - u mnie lipowy , a także bakalie - suszone morele , śliwki , orzechy , migdały , rodzynki . Masę makową możemy przygotować wcześniej ,bez dodatku jajek, w lodówce może poczekać do siedmiu dni . Wprawdzie jej przygotowanie wymaga nieco czasu i wysiłku , ale pyszny efekt warty jest każdej poświęconej minuty .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować