REKLAMA

Delikatne ciasto makowe z kremem śmietanowym i malinami

wyświetlono: 7627 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Delikatny krem, chrupkie ciasto biszkoptowe z makiem i słodko - kwaśna frużelina malinowa. Przepyszne!

opublikowany: 09.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 8 białek
    100 g cukru
    75 g mąki pszennej
    75 g mielonych migdałów
    100 g suchego maku
    100 g wiórek kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    250 ml śmietanki kremówki 30 %
    250 g serka mascarpone
    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    konfitura lub frużelina malinowa
    wiórki kokosowe do dekoracji
    kolorowe cukierki dekoracyjne
Ocena:

(średnia 3.8 z 15 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Przygotowujemy kwadratową formę o wymiarach 25 cm , dno wykładamy papierem do pieczenia.
    Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywną pianę, potem stopniowo dodajemy po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijamy na sztywną i błyszczącą masę. Na koniec ubijamy jeszcze masę przez ok. 3 minuty.
    Oddzielnie mieszamy w misce suche składniki: mąkę, mielone migdały, mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo, po pół szklanki otrzymanej mieszanki do ubitych białek, jednocześnie delikatnie mieszamy szpatułką, aby piana jak najmniej opadła.
    Po dodaniu całej mieszanki wykładamy ją do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczmy przez 20 min. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, by powstały dwa blaty. Jeden smarujemy obficie konfiturą.

    Śmietankę ubijamy , dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone, dosypujemy cukier puder i cukier z wanilią. Mniej więcej 3/4 część kremu rozsmarowujemy na blat ciasta z konfiturą, następnie przykrywamy drugim blatem. Pozostały krem umieszczamy w rękawie cukierniczym i dekorujemy wierzch. Na koniec posypujemy wiórkami i kolorowymi cukierkami. Ciasto umieszczamy w lodówce na przynajmniej godzinę przed podaniem.
    Smacznego.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Krystyna32 zdjecie11

Ciasto makowe z kremem i dżemem

Szybkie, proste do przygotowania i pyszne ciasto.

kategoria: Ciasta ciasto z kremem opublikowany: 14.12.2019 | wyświetlono: 5518 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Ciasto makowe z kremem orzechowym

Makowiec w nieco innym wydaniu, z kremem orzechowym smakuje wyśmienicie.

kategoria: Ciasta makowiec opublikowany: 15.01.2021 | wyświetlono: 833 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE