Delikatne ciasto makowe z kremem śmietanowym i malinami

3.57 (21 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Delikatny krem, chrupkie ciasto biszkoptowe z makiem i słodko - kwaśna frużelina malinowa. Przepyszne!

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 8 białek
    100 g cukru
    75 g mąki pszennej
    75 g mielonych migdałów
    100 g suchego maku
    100 g wiórek kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    250 ml śmietanki kremówki 30 %
    250 g serka mascarpone
    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    konfitura lub frużelina malinowa
    wiórki kokosowe do dekoracji
    kolorowe cukierki dekoracyjne
Wystaw ocenę:

3.57 (21 ocen)

Delikatne ciasto makowe z kremem śmietanowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Przygotowujemy kwadratową formę o wymiarach 25 cm , dno wykładamy papierem do pieczenia.
    Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywną pianę, potem stopniowo dodajemy po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijamy na sztywną i błyszczącą masę. Na koniec ubijamy jeszcze masę przez ok. 3 minuty.
    Oddzielnie mieszamy w misce suche składniki: mąkę, mielone migdały, mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo, po pół szklanki otrzymanej mieszanki do ubitych białek, jednocześnie delikatnie mieszamy szpatułką, aby piana jak najmniej opadła.
    Po dodaniu całej mieszanki wykładamy ją do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczmy przez 20 min. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, by powstały dwa blaty. Jeden smarujemy obficie konfiturą.

    Śmietankę ubijamy , dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone, dosypujemy cukier puder i cukier z wanilią. Mniej więcej 3/4 część kremu rozsmarowujemy na blat ciasta z konfiturą, następnie przykrywamy drugim blatem. Pozostały krem umieszczamy w rękawie cukierniczym i dekorujemy wierzch. Na koniec posypujemy wiórkami i kolorowymi cukierkami. Ciasto umieszczamy w lodówce na przynajmniej godzinę przed podaniem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Maliny Bita śmietana Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto makowe z kremem i dżemem

To może cię zainteresować