Najbardziej popularne ciasto na święta to sernik lub makowiec. Postanowiłam połączyć te dwa składnik w całkiem inny sposób, niby oczywisty a jednak mało spotykany.
Ciasto makowate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. W niniejszej misce mieszamy suche składniki mak, orzechy, kakao i proszek do pieczenia.
Żółtka ucieramy razem cukrem na białą masę, następnie dodajemy do tego wymieszane suche składniki i zapach migdałowy. Białka ubijamy z odrobiną soli gdy będą już sztywne dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Powstałą masę dzielimy na trzy części.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią 1/3 masy. ( Można wyłożyć wszystka masę i wtedy po upieczeniu spróbować przekroić biszkopt makowy na 3 blaty).
Ja dla pewności piekę 3 osobne cienkie blaty 20-25min. W 180stopniach.
Masa serowa:
W garnku podgrzewamy margarynę z cukrem następnie dodajemy ser i na małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając mikserem aż wszystko się dokładnie połączy. Gdy ser będzie dosyć ciepły wsypujemy do niego dwie galaretki pomarańczowe chwilkę mieszamy i zdejmujemy z ognia. Masę studzimy cały czas mieszając.
Upieczone blaty makowe przekładamy chłodna masą uważając tak aby nic nie wypływało. Polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze