Świąteczny makowiec

0 (0 ocen)

Na wigilijnym stole u mnie w domu obowiązkowo musi znaleźć się taki makowiec, podaje go zawsze na zakończenie kolacji wigilijnej.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    10 dkg cukru pudru
    5 dkg świeżych drożdży
    25 dkg margaryny
    2 całe jajka
    3 żółtka
    3 łyżki śmietany 18 %

    Masa makowa:
    1 puszka gotowej masy makowej
    1 cukier waniliowy
    kilka kropli olejku pomarańczowego
    kilka kropli olejku arakowego
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżka skórki pomarańczowej

    Lukier:
    białko
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Świąteczny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczny makowiec 1. Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę, zagniatamy ciasto i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy.
  • Świąteczny makowiec 2. Gotową masę makową z puszki wykładamy do miski, dodajemy do niej olejek pomarańczowy i arakowy, cukier waniliowy, rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Masę makowa dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na cieście.
  • Świąteczny makowiec 3. Ciasto z rozsmarowaną masa makową zwijamy w roladę.
  • Świąteczny makowiec 4. Makowce dajemy do dwóch brytwanek keksówek wysmarowanych tłuszczem i pieczemy około 40-50 minut w temp. 200 stopni.
  • Świąteczny makowiec 5. Robimy lukier: białko ubijamy i później ucieramy go z cukrem, dodając tyle cukru pudru, aby lukier był gęsty. Lukrem polewamy makowiec i dekorujemy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makowiec

To może cię zainteresować