Świąteczny kulebiak krucho-drożdżowy z kapustą i grzybami

4.49 (167 ocen)

  • 2 godz. 20 min

jest pyszny - kruchy z zewnątrz i mięciutki w środku. Cieszy nie tylko podniebienie, ale także oko - pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Najlepiej przygotować 2 lub 3 kulebiaki, bo szybko znika ze stołu.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 50 dag mąki,
    - 1/2 kostki masła,
    - 4 dag drożdży,
    - 1 żółtko,
    - łyżeczka cukru,
    - szklanka mleka,
    - sól,
    - 1 całe jajko.
    Farsz:
    - 50 dag kapusty kiszonej,
    - 5 dag suszonych grzybów,
    - cebula,
    - po 1 łyżce masła i margaryny,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Świąteczny kulebiak krucho-drożdżowy z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Grzyby zalej wodą i pozostaw na całą noc. Namoczone wyjmij z wody (zachowaj ją) i pokrój. W rondelku rozgrzej masło z margaryną, podsmaż na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę i grzyby, a później podduś je
    razem podlewając wodą, w której moczyły się grzyby. Kapustę posiekaj,
    zalej wodą i gotuj do miękkości.
    Ugotowaną kapustę odcedź, połącz z podsmażonymi grzybami z cebulką,
    dopraw solą i pieprzem, podduś razem przez chwilę.
    (Najlepiej przygotować farsz 3-4 wcześniej i codziennie go odgrzewać,
    wtedy jest najsmaczniejszy).
  • 2. Ciasto: Mąkę przesiej przez sito, wkrusz do niej drożdże, dodaj sporą
    szczyptę soli, cukier i żółtko. Ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem
    zarób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
    Masło stop, ostudź, dodaj do ciasta, wyrób, zakryj czystą ściereczką
    i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto podziel na dwie części (jedna powinna być trochę większa). Z
    mniejszej części uformuj okrąg o wymiarach tortownicy (średnica 26 cm)
    i grubości ok. 0,5 cm..
    Przełóż go na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką tortownicę.
    Na placku ułóż farsz, zostawiając brzegi ciasta wolne. Drugą część
    ciasta rozwałkuj na większy okrąg (część odłóż na dekoracje),
    przykryj nim farsz i zlep z dnem, np. na pomocą widelca lub trzonka
    łyżki. Wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jakiem. Z reszty ciasta
    wytnij foremką (np. w kształcie gwiazdki) ozdoby, ułóż je na
    kulebiaku.
    Na powierzchni kulebiaka zrób widelcem dziurki w kilku miejscach, by farsz
    mógł odparować podczas pieczenia.
    Piecz ok. 40-50 minut w 200 st.C, aż kulebiak będzie złocisty.

Porady

Doskonale smakuje solo albo jako dodatek do czerwonego barszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować