Kapusta z grzybami to postne danie podawane podczas wieczerzy wigilijnej. To właśnie w ten dzień Świąt powinno się zastosować post i nie jeść dań z mięsem. Zamiast bigosu więc na naszych talerzach pojawia się kapusta wigilijna.

Postna kapusta wielu kojarzy się z bigosem, sugerując jednocześnie, że jest to danie trudne do przygotowania. Nic bardziej mylnego. Potrawa ta jest łatwa, wymaga tylko kilku składników i odpowiedniego przyrządzenia, aby kapusta z dodatkiem grzybów zachwycała podniebienie.

 

Kapusta z grzybami – składniki

Taka kapusta to nie bigos, więc tu nie musimy martwić się o różne rodzaje mięsa czy wino do podlewania dania. Wystarczy kapusta kiszona, cebule, suszone grzyby i przyprawy. Niektórzy dodają do tej jednej z dwunastu potraw jeszcze marchewkę, suszone śliwki, a danie podlewają winem lub dodają zasmażkę. To, jak smakować będzie to danie zależy tylko od naszego gustu.

Smaczna kapusta zawdzięcza swój niepowtarzalny aromat suszonym grzybom. Najlepiej, jeśli będą to borowiki lub podgrzybki, ususzone w domu - pełne smaku i aromatu. Należy je dobrze wymoczyć, zachowując płyn, który posłuży do podlania kapusty. Przeczytaj nasz artykuł moczenie grzybów suszonych, w któym zdrazamy triki na aromatyczne grzyby!

Również bez przypraw nie może obejść się perfekcyjna kapusta z grzybami. Liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz to podstawa. Oprócz tego, niektórzy dodają do potrawy jałowiec cząber czy kminek, ale to już kwestia gustu.

 

Kapusta z grzybami – przygotowanie

Ważnym aspektem podczas przygotowywania tego dania, jest dokładne wypłukanie kapusty. Tylko wtedy mamy pewność, że kapusta z grzybami nie wyjdzie kwaśna. Aby uratować zbyt kwaśną kapustę, warto pamiętać, że traci ona na kwasowości z każdym dniem i każdym podgrzaniem. Dodatkowo do dania można dodać suszone śliwki czy żurawinę, które swoją słodyczą zneutralizują zbyt intensywny smak.

Warto też wybierać odpowiednie grzyby. To właśnie wywarem powstałym podczas ich moczenia podlewamy kapustę, a jeśli będzie on z byt gorzki, może zniszczyć całe danie. Warto więc wybrać suszone borowiki.

Kluczem do sukcesu jest także duszenie. Im wolniejszy proces gotowania, bym smaki lepiej się przegryzą, a nasze danie będzie bardziej aromatyczne. Pośpiech nie jest tu wskazany.

 

Kapusta z grzybami – wykorzystanie

Warto przygotować większa porcję tej świątecznej potrawy. Jest to przecież także farsz do świątecznych kulebiaków, pierogów, uszek do barszczu czy pasztecików i krokietów podawanych do barszczu - zobacz galerię: kapusta z grzybami - pierogi, krokiety, kulebiaki. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, przyrządźcie świąteczną tartę na kruchym spodzie, do której też wykorzystana zostanie kapusta z grzybami albo drożdżowe ślimaki z kapuścianym farszem. Łazanki z kapustą to także kolejne danie do której możemy wykorzystać taką kapustę – można je podać w formie zapiekanki po Świętach, by nie marnować resztek. Jeśli przesadzimy z ilością i kapusta wigilijna zostanie nam po Świętach, można podzielić ją na porcje i zamrozić, by delektować się tym daniem w inne zimowe dni.

Zobacz dania, w których króluje kapusta z grzybami!