Świąteczny kulebiak choinka z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie farszu :
Grzyby zalewamy woda, płukamy , odcedzamy. Ponownie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy, wodę zostawiamy. Grzyby drobniutko kroimy w kostkę.
Na patelnie wlewamy 2 łyżki oleju , cebulę drobno siekamy w kostkę. Pokrojoną cebulę wrzucamy na gorący olej, i ja zrumieniamy. Do cebuli dodajemy grzyby.
Do wody po gotowanych grzybach dodajemy odciśniętą z soku kapustę kiszoną i gotujemy, jeśli wody jest zbyt mało, dolewamy. Ugotowaną kapustę siekamy nożem i dodajemy do cebuli z grzybami, smażymy , doprawiamy kminkiem, solą, pieprzem, przyprawą do bigosu.
2.Wykonanie ciasta:
Do mąki wsypujemy drożdże, cukier oraz sol, mieszamy. Do rondelka wlewamy mleko i wodę, dodajemy łyżkę oleju kokosowego i wszystko podgrzewamy. Cieple mleko z wodą i olejem dodajemy do mąki, zaczynamy wyrabiać ciasto, wbijamy tez jajko. Wyrobione ciasto jest sprężyste i nie klei się do rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto zagniatamy raz jeszcze, dzielimy na dwie części. Jedna część powinna być trochę większa.
Większą część rozwałkowujemy na taka wielkość by wypełnić ciastem wnętrze foremki.
Do foremki wyłożonej ciastem nakładamy przygotowany farsz.
3.Teraz rozwałkowujemy drugą, mniejszą cześć ciasta, na rozwałkowane ciasto delikatnie nakładamy foremkę z ciastem i farszem. Nożem odcinamy wystające części. Skrawki ciasta zagniatamy, będziemy z nich wycinać ozdoby choinki.
4.Brzegi ciasta łączymy ze sobą, sklejamy je. Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdkę, kółeczka i dekorujemy nasza choinkę. Choinkę - kulebiaka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Całość smarujemy jajkiem rozkłóconym z niewielką ilością wody i mleka.
5.Wyrośnięte ciasto wkładamy do piecyka nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 1 godzinę.
Ja smarowałam kulebiaka rozmąconym jajkiem z wodą i mlekiem podczas pieczenia kilkakrotnie.
6.Jeśli upieczemy kulebiaka wcześniej, możemy go po wystudzeniu owinąć w papier oraz folię spożywczą, i włożyć do zamrażarki. Przed podaniem wystarczy rozmrozić i lekko podgrzać w piekarniku.Kulebiak pięknie się kroi i świetnie smakuje :)
Komentarze