Drożdżówki z kapustą

4.98 (147 ocen)

Pyszne bułeczki z kapustą, które moja rodzinka bardzo lubi, a najbardziej to lubi je mój mąż..

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dkg mąki pszennej
    12 dkg margaryny
    odrobina cukru
    5 dkg drożdży
    mleko ciepłe (le zabierze)
    2 żółtka
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki śmietany

    Farsz:
    1 główka kapusty białej
    10 dkg sera białego
    1 cebula
    sól
    pieprz

    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.98 (147 ocen)

Drożdżówki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z kapustą 1. Podgrzewamy troszkę mleka, dajemy cukier i drożdże dobrze mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski dajemy mąkę, śmietanę, roztopioną margarynę, sól i wyrośnięte drożdże, stopniowo dolewamy podgrzane mleko i miesimy aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję. Wtedy ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Robimy farsz: gotujemy kapustę, odcedzamy i studzimy. Podsmażamy cebulkę drobno pokrojoną Jak kapusta będzie już zimna to wtedy dodajemy do niej pokruszony biały ser, cebulkę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  • Drożdżówki z kapustą 2. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kółka.
  • Drożdżówki z kapustą 3. Na każdy placuszek dajemy po łyżce farszu.
  • Drożdżówki z kapustą 4. Formujemy małe bułeczki .
  • Drożdżówki z kapustą 5. Układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Drożdżówki z kapustą 6. Smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Farsz Kapusta Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować