Drożdżówki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzewamy troszkę mleka, dajemy cukier i drożdże dobrze mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski dajemy mąkę, śmietanę, roztopioną margarynę, sól i wyrośnięte drożdże, stopniowo dolewamy podgrzane mleko i miesimy aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję. Wtedy ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Robimy farsz: gotujemy kapustę, odcedzamy i studzimy. Podsmażamy cebulkę drobno pokrojoną Jak kapusta będzie już zimna to wtedy dodajemy do niej pokruszony biały ser, cebulkę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
2.Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kółka.
3.Na każdy placuszek dajemy po łyżce farszu.
4.Formujemy małe bułeczki .
5.Układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze