Świąteczny duet: schab z boczusiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Schab pieczony w towarzystwie boczku, w jednym rękawie. Wędliny bez konserwantów, aromatyczne, pyszne i naturalne. Polecam :-)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Do przygotowania wędliny potrzebujemy do 2 kg dobrej jakości mięsa.
    Ja przygotowałam wędliny z 1 kg schabu oraz 80dag boczku.
    - 1/4 szklanki soli,
    - 1 łyżka ziela angielskiego,
    - 1 łyżka pieprzu ziarnistego,
    - 1 łyżka gorczycy,
    - 1 łyżka jałowca,
    - 6 ząbków czosnku,
    -1 łyżka majeranku,
    - 4 liście laurowe,
    - 1,5 l ugotowanej, przestudzonej wody.
    Wyżej podane składniki wystarczają na przygotowanie od 1,5 do 2 kg wędliny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony Wędliny

Świąteczny duet: schab z boczusiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczny duet schab z boczusiem 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Sól, ziele angielskie, gorczycę, jałowiec i pieprz prażymy na patelni od czasu do czasu mieszamy, by przyprawy się nie przypaliły. Prażymy aż gorczyca zacznie pryskać. Uprażone przyprawy wsypujemy do przegotowanej wody, mieszamy i studzimy.
  • Świąteczny duet schab z boczusiem 2. Do zalewy dodajemy liście laurowe i pokrojony w plasterki czosnek. Mięso (schab, boczek) wkładamy do naczynia z zalewą i obciążamy talerzem. Zalewa ma przykrywać mięso. Naczynie odstawiamy w chłodne miejsce (do lodówki) na 3-5 dni (ja trzymałam 3 dni). Codziennie mięso przewracamy na drugą stronę.
  • Świąteczny duet schab z boczusiem 3. Mięso odsączamy z zalewy i nacieramy majerankiem. Wkładamy razem schab i boczek do rękawa (rękaw nakłówamy w kilku miejscach), wkładamy do wąskiej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 1 h i 50 min. Czas pieczenia wędliny jest uzależniony od wagi mięsa np. 1 kg mięsa pieczemy około 1 h. 20 min przed zakończeniem pieczenia lekko rozcinamy rękaw, by wędlina się zarumieniła. Pozostawiamy wędlinę w rękawie do całkowitego ostudzenia (najlepiej na noc), będzie się wtedy dobrze kroiła.

Porady

Taką wędlinę możemy przygotować również z szynki lub karkówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować