Schab pieczony w towarzystwie boczku, w jednym rękawie. Wędliny bez konserwantów, aromatyczne, pyszne i naturalne. Polecam :-)
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Do przygotowania wędliny potrzebujemy do 2 kg dobrej jakości mięsa.
Ja przygotowałam wędliny z 1 kg schabu oraz 80dag boczku.
- 1/4 szklanki soli,
- 1 łyżka ziela angielskiego,
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego,
- 1 łyżka gorczycy,
- 1 łyżka jałowca,
- 6 ząbków czosnku,
-1 łyżka majeranku,
- 4 liście laurowe,
- 1,5 l ugotowanej, przestudzonej wody.
Wyżej podane składniki wystarczają na przygotowanie od 1,5 do 2 kg wędliny.
Świąteczny duet: schab z boczusiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Sól, ziele angielskie, gorczycę, jałowiec i pieprz prażymy na patelni od czasu do czasu mieszamy, by przyprawy się nie przypaliły. Prażymy aż gorczyca zacznie pryskać. Uprażone przyprawy wsypujemy do przegotowanej wody, mieszamy i studzimy.
2.Do zalewy dodajemy liście laurowe i pokrojony w plasterki czosnek. Mięso (schab, boczek) wkładamy do naczynia z zalewą i obciążamy talerzem. Zalewa ma przykrywać mięso. Naczynie odstawiamy w chłodne miejsce (do lodówki) na 3-5 dni (ja trzymałam 3 dni). Codziennie mięso przewracamy na drugą stronę.
3.Mięso odsączamy z zalewy i nacieramy majerankiem. Wkładamy razem schab i boczek do rękawa (rękaw nakłówamy w kilku miejscach), wkładamy do wąskiej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 1 h i 50 min. Czas pieczenia wędliny jest uzależniony od wagi mięsa np. 1 kg mięsa pieczemy około 1 h. 20 min przed zakończeniem pieczenia lekko rozcinamy rękaw, by wędlina się zarumieniła. Pozostawiamy wędlinę w rękawie do całkowitego ostudzenia (najlepiej na noc), będzie się wtedy dobrze kroiła.
Porady
Taką wędlinę możemy przygotować również z szynki lub karkówki.
Komentarze