Pasztet wieprzowo-drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę drobiową oczyszczamy, dokładnie płuczemy i suszymy. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 4 min), dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy jeszcze przez chwilę tak, aby cebula zmiękła.
2.Bułkę moczymy w rosole.
3.Gotowane mięso, boczek kroimy w kostkę i razem z wątróbką mielimy w maszynce do mielenia.
4.Do zmielonej masy dodajemy rozmoczoną bułkę z rosołem, jajka, majeranek, pieprz, gałkę muszkatołową, sól i dokładnie całość mieszamy.
5.Foremkę smarujemy tłuszczem, wykładamy masę mięsną i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez ok. 60 minut.
Pasztet podajemy na zimno.
Porady
Pasztet możemy przygotować z innego rodzaju mięsa.
Komentarze