Pasztet wieprzowo-drobiowy

4.47 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gotowane mięso wieprzowe, pozostałe z obiadu, wątróbka drobiowa, boczek, to składniki, z których możemy z łatwością przygotować domowy przysmak.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 70dag mięsa wieprzowego gotowanego,
    - 40dag wątróbki drobiowej,
    - 30dag boczku wędzonego,
    - 2 średniej wielkości cebule,
    - 3 jajka,
    - 2 łyżki oleju rzepakowego,
    - 1 czerstwa bułka,
    - 1 1/2 szklanki (250ml) rosołu,
    - 1 łyżka suszonego majeranku,
    - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
    - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    - sól do smaku,
    - tłuszcz do wysmarowania foremki(12x30).
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wieprzowo-drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę drobiową oczyszczamy, dokładnie płuczemy i suszymy. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 4 min), dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy jeszcze przez chwilę tak, aby cebula zmiękła.
  • 2. Bułkę moczymy w rosole.
  • 3. Gotowane mięso, boczek kroimy w kostkę i razem z wątróbką mielimy w maszynce do mielenia.
  • 4. Do zmielonej masy dodajemy rozmoczoną bułkę z rosołem, jajka, majeranek, pieprz, gałkę muszkatołową, sól i dokładnie całość mieszamy.
  • 5. Foremkę smarujemy tłuszczem, wykładamy masę mięsną i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez ok. 60 minut.
    Pasztet podajemy na zimno.

Porady

Pasztet możemy przygotować z innego rodzaju mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować