Świąteczny schab

0 (0 ocen)

Serdecznie zapraszam na pyszny i strojny schab czyli iście świąteczne mięsko:)

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    1 łyżka soli peklowej
    ½ litra wrzątku
    1 łyżeczka nasion kolendry
    1 łyżeczka kulek jałowca
    1 łyżeczka suszonej szałwii
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    2 łyżki octu balsamicznego
    100 g suszonych śliwek
    130 g suszonych moreli
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Świąteczny schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0u2r0jk 1. Mięso umyć, osuszyć. Do moździerza wrzucić kolendrę, jałowiec i rozgnieść nasiona. Do garnka wlać wrzątek i dodać sól, wymieszać aż się rozpuści. Wrzucić zawartość moździerza oraz szałwię i tymianek, wymieszać i zostawić zalewę aż ostygnie.
  • image-1aaevdp 2. Włożyć schab, zabezpieczyć garnek folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2 dni. Co 12 godzin obrać mięso. Po wskazanym czasie wyjąć mięso z zalewy i dobrze osuszyć. W mięsie zrobić pięć podłużnych nacięć na głębokość około 2 cm.
  • image-054lhf9 3. Do miski wlać szklankę wrzątku i dodać ocet balsamiczny, wymieszać. Wrzucić suszone śliwki i morele i zostawić na 30 minut. Następnie odcedzić i osuszyć.
    W nacięcia w mięsie włożyć owoce, układając je morele, śliwki, morele,śliwki i morele.
  • image-1aaudwl 4. Aby mięso zachowało swój kształt i dobrze się piekło owinąć je nicią bawełnianą. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i skropić olejem.
    Piekarnik rozgrzać do 200 st. Wstawić mięso i piec około 70 minut, po około 40 minutach zmniejszyć temperaturę do 180. Wyjąć mięso z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Suszone morele Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować