Świąteczny schab pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nie ma potrzeby odcinania białych błonek - dzięki nim mięso nie wyschnie nam podczas pieczenia.
Czosnek drobno siekamy i za pomocą noża rozcieramy na desce razem z solą i pieprzem Tak przygotowaną pastą dokładnie nacieramy mięso
Owijamy schab sznurkiem kuchennym by nadać mu ładny, zgrabny kształt.
Owijamy mięso w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin.
2.Na dużej patelni lub w żeliwnym garnku do zapiekania rozgrzewamy olej i podsmażamy nasz schab z każdej strony aby ładnie się zarumienił.
Przekładamy go do brytfanki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. godzinę.
Upieczony schab pozostawiamy do ostygnięcia. Ściągamy sznurek. Kroimy w plastry dopiero gdy całkowicie ostygnie.
Porady
Tak przygotowany schab jest idealny do kanapek. Świetnie smakuje z chrzanem.
Komentarze