Świąteczny schab pieczony

4.47 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Ten schab jest pozycją obowiązkową na naszym świątecznym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 1 - 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
    3 łyżeczki soli
    1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
    pół główki czosnku
    olej
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Świąteczny schab pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nie ma potrzeby odcinania białych błonek - dzięki nim mięso nie wyschnie nam podczas pieczenia.
    Czosnek drobno siekamy i za pomocą noża rozcieramy na desce razem z solą i pieprzem Tak przygotowaną pastą dokładnie nacieramy mięso
    Owijamy schab sznurkiem kuchennym by nadać mu ładny, zgrabny kształt.
    Owijamy mięso w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin.
  • 2. Na dużej patelni lub w żeliwnym garnku do zapiekania rozgrzewamy olej i podsmażamy nasz schab z każdej strony aby ładnie się zarumienił.
    Przekładamy go do brytfanki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. godzinę.
    Upieczony schab pozostawiamy do ostygnięcia. Ściągamy sznurek. Kroimy w plastry dopiero gdy całkowicie ostygnie.

Porady

Tak przygotowany schab jest idealny do kanapek. Świetnie smakuje z chrzanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

4.91 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)

To może cię zainteresować