Schab pieczony z pomidorami i mozzarellą

4.44 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To pyszny domowy obiad z mięsem w roli głównej. Przygotowanie schabu nie jest trudne i nie zajmuje zbyt dużo czasu. A otrzymamy soczyste, delikatne mięso. Można podać go na zimno, jak i na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5-2kg schabu
    2 pomidory
    2 kulki mozzarelli
    Sól, pieprz
    Suszona bazylia
    Suszone zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.44 (162 ocen)

Schab pieczony z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab opłukać i osuszyć. Mięso naciąć w plastry, nie przecinając do końca. Solą i pieprzem natrzeć mięso. W nacięcia włożyć plastry pomidora i mozzarelli. Posypać suszonymi ziołami.
    Schab włożyć do naczynia żaroodpornego - przed pieczeniem dobrze jest mięso związać sznurkiem, koniecznie trzeba to zrobić gdy kawałki mięsa są nieregularne, nadając im bardziej zwarty kształt. Mięso przykryć i piec w piekarniku, w temperaturze około 180 stopni, przez 1,5 - 2 godzin w zależności od grubości schabu. Gdy mięso będzie miękkie, naczynie odkryć i piec do lekkiego zrumienienia.
    Upieczone mięso odstawić na 15-20 minut, po tym czasie można je pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Pomidor Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.91 (220 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)

To może cię zainteresować