Szarlotka z dodatkiem dyni

  • wyświetlono: 172 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna, aromatyczna szarlotka, z dodatkiem dyni i cynamonu. Cytrynowa pianka, kwaskowe jabłka, złagodzone słodką i delikatną dynią, to obowiązkowe ciasto na jesienne dni.

WIN_20191026_13_23_05_Pro (2)
  • 32 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
- 3 szklanki (250ml) mąki krupczatki,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 250 g masła lub margaryny,
- 1 opakowanie cukru waniliowego - 16g
- 6 żółtek (jajka rozmiar L),
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany .
Warstwa jabłkowo-dyniowa:
-1,3 kg kwaskowych jabłek ( u mnie Antonówka),
- 3 szklanki (250ml) musu dyniowego,
- sok z połówki cytryny,
- cynamon do smaku,
- 3 łyżki bułki tartej.
Cytrynowa pianka:
- 6 białek,
- szczypta soli,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- opakowanie kisielu cytrynowego.

Blaszka rozmiar 24x34, papier, olej do natarcia blaszki, cukier puder do posypania ciasta.

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z dodatkiem dyni

  • 1. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier waniliowy i siekamy nożem do rozdrobnienia tłuszczu. Dodajemy żółtka oraz śmietanę , całość jeszcze chwilkę siekamy/mieszamy nożem i szybko zagniatamy do połączenia się składników. Gdy ciasto jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki, gdy zbyt gęste śmietany.
    Ciasto dzielimy na 2 części : jedną większą (2/3 z całości ) schładzamy 2 godz. w lodówce, a mniejszą (1/3 z całości) wkładamy do zamrażalnika.
  • Szarlotka z dodatkiem dyni2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki (możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach), skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z musem dyniowym oraz cynamonem.
  • 3. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim wyłożoną papierem i natartą tłuszczem blaszkę. Ciasto posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy na nie jabłka wymieszane z musem dyniowym i cynamonem.
  • 4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier i cały czas ubijamy. Do ubitej piany dodajemy przesiany kisiel, delikatnie mieszamy do połączenia się składników i wykładamy na jabłka. Na całość ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
  • 5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C( góra -dół) i pieczemy przez około 70min.
    Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Puree z dyni : dynię kroimy razem ze skórką na mniejsze kawałki, usuwamy pestki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni C i pieczemy ok. 35 min. Studzimy, wyciągamy łyżką miąższ i blendujemy na gładkie puree. 3 szklanki puree otrzymujemy z ok. 1,4kg dyni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkaDyniaszarlotkaciasto z jabłkamiciasto z dyniąszarlotka z dynią

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z lukrem

Dodane przez: Patrycja33

Szarlotka z lukrem

Szybka szarlotka z cytrynowym lukrem.

szarlotka

Dodane przez: smaki-katriny

Szarlotka przekładana z orzechami

moja ukochana szarlotka, na kruchych...

Szarlotka królewska z kremem budyniowym

Dodane przez: Wiater Barbara

Szarlotka królewska z kremem budyniowym

Szarlotka królewska to ciasto,...

Szarlotka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Szarlotka

Chodziła już za mną od dłuższego...

Szarlotka z pigwą

Dodane przez: mysza75

Szarlotka z pigwą

Szarlotka z dużą ilością pigwy....

Szarlotka z masą budyniową

Dodane przez: wiolka0001

szarlotka z masą budyniową

"Jest to ciasto, które w okresie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE