Szarlotka z dodatkiem dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, aromatyczna szarlotka, z dodatkiem dyni i cynamonu. Cytrynowa pianka, kwaskowe jabłka, złagodzone słodką i delikatną dynią, to obowiązkowe ciasto na jesienne dni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szklanki (250ml) mąki krupczatki,
    - 1 szklanka cukru pudru,
    - 250 g masła lub margaryny,
    - 1 opakowanie cukru waniliowego - 16g
    - 6 żółtek (jajka rozmiar L),
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany .
    Warstwa jabłkowo-dyniowa:
    -1,3 kg kwaskowych jabłek ( u mnie Antonówka),
    - 3 szklanki (250ml) musu dyniowego,
    - sok z połówki cytryny,
    - cynamon do smaku,
    - 3 łyżki bułki tartej.
    Cytrynowa pianka:
    - 6 białek,
    - szczypta soli,
    - 1 szklanka cukru kryształu,
    - opakowanie kisielu cytrynowego.

    Blaszka rozmiar 24x34, papier, olej do natarcia blaszki, cukier puder do posypania ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka z dodatkiem dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier waniliowy i siekamy nożem do rozdrobnienia tłuszczu. Dodajemy żółtka oraz śmietanę , całość jeszcze chwilkę siekamy/mieszamy nożem i szybko zagniatamy do połączenia się składników. Gdy ciasto jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki, gdy zbyt gęste śmietany.
    Ciasto dzielimy na 2 części : jedną większą (2/3 z całości ) schładzamy 2 godz. w lodówce, a mniejszą (1/3 z całości) wkładamy do zamrażalnika.
  • Szarlotka z dodatkiem dyni 2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki (możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach), skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z musem dyniowym oraz cynamonem.
  • 3. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim wyłożoną papierem i natartą tłuszczem blaszkę. Ciasto posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy na nie jabłka wymieszane z musem dyniowym i cynamonem.
  • 4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier i cały czas ubijamy. Do ubitej piany dodajemy przesiany kisiel, delikatnie mieszamy do połączenia się składników i wykładamy na jabłka. Na całość ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
  • 5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C( góra -dół) i pieczemy przez około 70min.
    Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Puree z dyni : dynię kroimy razem ze skórką na mniejsze kawałki, usuwamy pestki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni C i pieczemy ok. 35 min. Studzimy, wyciągamy łyżką miąższ i blendujemy na gładkie puree. 3 szklanki puree otrzymujemy z ok. 1,4kg dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować