Świąteczny bigos mięsny

2 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dziś kolejna propozycja na święta, jest jeszcze czas na to aby ugotować pyszny świąteczny bigos z dużą ilością mięsa wieprzowego a mianowicie boczku i łopatki, ja uwielbiam takie połączenie i moja rodzina również w końcu nie ważne na czym bigos ugotowany bardzo ważny jest smak który nam wyjdzie po ugotowaniu bigosu

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 850 g łopatki wieprzowej,
    900 g boczku wieprzowego,
    2 słoiki litrowe swojskiej kapusty kiszonej,
    20 małych ziarenek ziela angielskiego,
    4 duże liście laurowe,
    2,5 łyżki majeranku,
    3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    1 łyżka cukru,
    2 koncentraty pomidorowe 30 % 190 g każdy
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Świąteczny bigos mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bigos 1. Do sporego garnka przełożyć pokrojone w dużą kostkę mięso z łopatki, wlać dwa litry wody i zagotować, następnie zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu do pół miękkości mięsa w trakcie gotowania zebrać powstałe szumowiny. Gdy mięso się gotuje przygotować swojską kapustę kiszoną lub jeżeli ktoś nie ma możliwości na swojską to kupną, całą przełożyć do garnka z gotującym się mięsem dodając od razu ziela angielskie oraz liście laurowe. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty i mięsa z łopatki a w trakcie gotowania dodać pokrojony na mniejsze części boczek i gotować całość do czasu wyparowania wody oraz pełnej rozpadającej się miękkości mięsa
  • bigos 2. Gdy już z gotowanej kapusty ładnie wygotował się a właściwie wyparował nadmiar wody wtedy wsypać majeranek, według swego smaku przyprawę uniwersalną wsypać oraz łyżkę cukru dla lepszego smaku i nadal całość gotować na bardzo wolnym ogniu do połączenia się wszystkich dodanych produktów. Po chwili gdy wszystko jest już idealnie miękkie wtedy dodać oba koncentraty pomidorowe i jeszcze chwile pogotować. Czas gotowania bigosu to prawie dwa dni ale to już zależy od państwa u mojej babci zawsze bigos gotowało się trzy dni aby był smaczny
  • bigos 3. Ugotowany bigos idealnie nadaje się na święta i nie tylko, gotowy można przełożyć do słoików jeszcze gorący i postawić do góry dnem aby się zassały pokrywki i gdy ostygnie schować do lodówki lub zapakowane w słoiki zagotować i przenieść do piwnicy wtedy postoją dłużej. Ja nie mogłam się powstrzymać i ugotowany bigosik podałam do ziemniaków razem z jajkiem sadzonym i choć nie mam jeszcze smaku i węchu jak trzeba to rodzinka mówi że bigos wyszedł mi na medal
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować