Świąteczne pierniki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przestawiam sprawdzony przepis na świąteczne pierniki. Pierniki są pyszne o korzennym smaku. Z tej porcji wychodzi około 200 sztuk pierników. Można je jeść od razu po upieczeniu, ponieważ nie są twarde. Ja wkładam je do puszki i mogą tam bardzo długo leżeć, polecam!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg mąki pszennej
    650 g drobnego cukru
    650 g miodu (około 2 szklanki miodu o pojemności 250 ml)
    8 jajek (3 całe + 5 żółtek)
    4 łyżeczki amoniaku
    4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 paczka przyprawy do piernika
    3 łyżeczki dobrze zmielonej kawy
    350 g masła
    100 g gorzkiego kakao
    300 g smalcu
    1/2 szklanki zimnego mleka (125 ml) + 3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka zmielonych goździków
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka imbiru w proszku
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

    Lukier:

    1 białko
    150 g cukru pudru
    6 kropli soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Świąteczne pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Amoniak rozpuścić w 1/2 szklance zimnego mleka, dodać 3 łyżki mąki, dobrze rozmieszać i odstawić do wyburzenia (w większej misce) na 20 minut. Mąkę, gorzkie kakao oraz proszek do pieczenia przesiać. Dodać zmieloną kawę, przyprawę do piernika i przyprawy: zmielone goździki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Jajka (3 całe + 5 żółtek) ubić z cukrem na puszystą masę. Masło i smalec rozpuścić, wystudzić. Masę jajeczną, miód, wyburzony amoniak oraz rozpuszczony tłuszcz wlać do sypkich składników. Wymieszać rękami i połączyć, aby powstało jednolite ciasto. Ciasto odłożyć do lodówki na 1 dzień. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Foremkami wykrawać pierniki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką. Piec w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra-dół 10-12 minut. Pierniki wystudzić.
  • 2. Lukier: cukier puder przesiać. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Mieszać rózgą kuchenną, aż powstane lukier lub miksować mikserem kuchennym 10 minut na niskich obrotach używając mieszadeł (nie ubijaków do piany). Lukier powinien być gładki i gęsty. Gotowy lukier przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować w dowolny sposób.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować