Pierniki świąteczne na sodzie

4 (2 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Po prostu są pyszne. Można je jeść od razu po upieczeniu, bo są miękkie.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 3 szk,
    jajka 2 szt,
    masło 160 g,
    miód 1/2 szk,
    cukier puder 1/2 szk,
    soda 2 łyżeczki,
    kakao 2 łyżeczki,
    przyprawa do piernika 3 łyżeczki,
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Pierniki świąteczne na sodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać wraz z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Miód wraz z masłem podgrzewać i mieszać do momentu rozpuszczenia się masła, przestudzić. Dodać cukier puder oraz jajka i wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto owinąć folią i odłożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąka i rozwałkować na grubość około 5 mm. Za pomocą foremek wycinać różne kształty pierników. Piec 7 – 10 minut w temperaturze 175 stopni. Pierniki udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Pierniczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować