Świąteczne pierniki

  • wyświetlono: 708 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Pierniki to jedno z najprzyjemniejszych przygotowań przez dzieci do Świąt Bożego Narodzenia.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 80 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

0,5 kg mąki pszennej
200 g płynnego miodu
200 g cukru
120 g masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
szczypta soli
opakowanie przypraw do pierników
2 łyżki kakao.

Lukier królewski do ozdoby
Składniki:
1,5 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny
1 białko
+ barwniki
Tutaj znajdziesz dokładny opis jak zrobić lukier:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-krolewski-do-dekoracji

+kolorowe posypki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczne pierniki

  • masa na pierniki1. Masło rozpuść z miodem, cukrem, przyprawą do piernika i kakaem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy mieć jasne pierniki nie dodawaj kakao.
    Po wystudzeniu dodaj sodę, jajka, mąkę i wymieszaj lekko mikserem.
  • ciasto na pierniki2. Następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Czasami ciasto potrzebuje więcej mąki w zależności od gęstości ciasta więc można dodać 0,5 szklanki więcej.
    Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut aby odpoczęła.
  • pierniki3. Ciasto wałkujemy na 0,5cm lub 1 cm i wykrawamy dowolnymi foremkami.
  • pierniki4. Pieczemy w 160-180 stopniach przez 8-10 minut. Podczas wyjmowania wydają się jeszcze miękkie ale takie muszą być. Przed lukrowaniem pierniki studzimy.
  • lukier królewski5. Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji.

    Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru.

    Taki lukier podziel na kilka miseczek i dodaj barwnik spożywczy jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier do zdobienia.
    Tak przygotowany lukier przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie kółeczka do napisów lub gdy masz nowy rękaw odetnij minimalnie końcówkę.
    Udekoruj pierniki. Obrysuj kontur pierników białym lukrem, zaczekaj aż zaschnie i następnie kolorowym lukrem udekoruj wypełniając środek pierników. Można posypać pierniki kolorowymi posypkami

Wypróbuj też ten przepis na pierniki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkamiódWigiliapiernikiprzyprawa do piernikaboże narodzenielukier królewskiświąteczne piernikiadwentprzepis_miesiąca1000kolorowe pierniki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pierniczki swiateczne

Dodane przez: Barbara Ornat

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Pierniczki ze starego przepisu.

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI Z WITRAŻYKIEM gotowe do zjedzenia zaraz po upieczeniu | rita creative

Dodane przez: RITA creative

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI Z WITRAŻYKIEM

Świąteczne pierniczki z witrażykiem...

Pierniczki świąteczne z chili

Dodane przez: ewaeu

Pierniczki świąteczne z pieprzem cayenne...

Święta Katarzyna pieczenie pierniczków...

Świąteczne  pierniczki

Dodane przez: kada

Świąteczne pierniczki

Kolorowe pierniczki - słodkie urozmaicenie...

Świąteczne pierniczki miodowe

Dodane przez: Katarzyna375

Świąteczne pierniczki miodowe

Świąteczne pierniczki miodowe to...

Świąteczne pierniczki z marcepanem i konfiturą truskawkową

Dodane przez: 2milutka

Świąteczne pierniczki z marcepanem i konfiturą...

Korzenne, przełożone konfiturą...