Świąteczne pierniki

5 (192 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierniki to jedno z najprzyjemniejszych przygotowań przez dzieci do Świąt Bożego Narodzenia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    200 g płynnego miodu
    200 g cukru
    120 g masła
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli
    opakowanie przypraw do pierników
    2 łyżki kakao.

    Lukier królewski do ozdoby
    Składniki:
    1,5 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki soku z cytryny
    1 białko
    + barwniki
    Tutaj znajdziesz dokładny opis jak zrobić lukier:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-krolewski-do-dekoracji

    +kolorowe posypki
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka

Świąteczne pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa na pierniki 1. Masło rozpuść z miodem, cukrem, przyprawą do piernika i kakaem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy mieć jasne pierniki nie dodawaj kakao.
    Po wystudzeniu dodaj sodę, jajka, mąkę i wymieszaj lekko mikserem.
  • ciasto na pierniki 2. Następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Czasami ciasto potrzebuje więcej mąki w zależności od gęstości ciasta więc można dodać 0,5 szklanki więcej.
    Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut aby odpoczęła.
  • pierniki 3. Ciasto wałkujemy na 0,5cm lub 1 cm i wykrawamy dowolnymi foremkami.
  • pierniki 4. Pieczemy w 160-180 stopniach przez 8-10 minut. Podczas wyjmowania wydają się jeszcze miękkie ale takie muszą być. Przed lukrowaniem pierniki studzimy.
  • lukier królewski 5. Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji.

    Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru.

    Taki lukier podziel na kilka miseczek i dodaj barwnik spożywczy jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier do zdobienia.
    Tak przygotowany lukier przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie kółeczka do napisów lub gdy masz nowy rękaw odetnij minimalnie końcówkę.
    Udekoruj pierniki. Obrysuj kontur pierników białym lukrem, zaczekaj aż zaschnie i następnie kolorowym lukrem udekoruj wypełniając środek pierników. Można posypać pierniki kolorowymi posypkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Miód Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też ten przepis na pierniki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować