Świąteczne pierniki

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Macie już przygotowane pierniki świąteczne ? jeśli nie to jest jeszcze chwila czasu aby je przygotować

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kostki masła prawdziwego,
    0,5 szklanki cukru pudru,
    2,5 szklanki mąki pszennej,
    1 jajko rozmiar M,
    1 opakowanie przyprawy do piernika 20 g - 3 łyżeczki,
    2 łyżki z górką śmietany 18 %,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka miodu prawdziwego lejącego,
    1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Świąteczne pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierniki 1. Do miski dodać masło o temperaturze pokojowej ( nie może być zimne ), wsypać mąkę dwie szklanki, cukier puder, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wbić całe jajko, wlać miód i dodać śmietanę. Wyrabiając całość wsypać kakao i nadal wyrabiać do połączenia się wszystkich składników ze sobą gdy wyrabiamy dodać jeszcze pół szklanki mąki i wyrobić ostatecznie na jednolite gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na chwilę na bok aby odpoczęło a po chwili przeciąć je na dwie części
  • pierniki 2. Z przeciętego ciasta wziąć jeden kawałek ciasta i przełożyć go na stolnicę lekko wysypaną mąką, rozwałkować ciasto na około pół centymetra a następnie dowolnymi foremkami wycinać kształty ciastek ( mam foremki z PEPKO ). Przygotowane wycięte ciastka piernikowe układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
  • pierniki 3. Tak przygotowane ciasteczka pierniki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 15 do 17 minut w zależności od piekarnika do ładnego lekkiego zarumienienia się ciastek. Po upieczeniu studzić na papierze, po ostudzeniu przełożyć z papierem na stół a następnie zacząć dekoracje według swego uznania
  • pierniki 4. Gotowe polukrowane ciasteczka ułożyć na talerzu. Pierniki są z wierzchu fajne chrupiące zaś w środku super miękkie. Takie pierniki super sprawdzą się z dodaniem do środka powideł śliwkowych. Tak jak pisałam nie są idealnie ozdobione ale najważniejsze że przygotowane własnoręcznie, smak pierników jest mocno korzenny, w dekorowaniu pomagał mi mój 17 letni syn, posypki użyłam od / a pisaki od /
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód pitny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować