Świąteczne pierniki

0 (0 ocen)

Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w postaci lukru czy czekolady, takie suche, maczane w gorącej herbacie lub kawie smakują mi najbardziej.

Składniki:

  • 1/4 kg miodu
    50g margaryny
    1 czubata łyżka przypraw korzennych (goździki, cynamon, imbir, trochę startej gałki muszkatołowa)
    1/2 kg mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 całe jajka
    1/4 kg cukru - drobnego kryształu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Świąteczne pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód rozgrzać prawie do wrzenia wraz z tłuszczem i przyprawami. Na stolnicę wysypać mąkę, zmieszaną z sodą, zrobić w środku dołek i wlać gorący miód – jednocześnie zagarniając mąkę końcem noża. Następnie dodać kolejno jajka i wsypać cukier. Ciasto dokładnie wyrobić rękami.
  • 2. Rozwałkować ciasto na grubość około pół cm. Foremkami wykrawać ciastka. Układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem – zachowując odstępy, bo trochę wyrosną.
  • 3. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) przez około 10-15min, aż lekko się zrumienią.
  • 4. Pierniczki przechowywać w zamkniętym pudełku - w miejscu nieznanym przez członków rodziny, by dotrwały do Świąt ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować