Pierniki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy. dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Gdy całość dokładnie się rozpuści wlewamy miód.
Chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia do ostudzenia.
2.Mąkę, sodę i kakao i przyprawy do piernika przesiewamy i dokładnie ze sobą łączymy. Dodajemy skórkę pomarańczową i orzechy drobno posiekane. oraz jajka. Mieszamy.
3.Łączymy składniki suche i mokre. Zagniatamy ciasto, jeżeli jest taka potrzeba podsypujemy mąką.
4.Ciasto rozwałkowujemy i foremkami wycinamy różne kształty.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni góra - dół.
Pierniki pieczemy w zależności od wielkości. Około 10-15 minut.
5.Przygotowujemy polewę:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Całość mieszamy łyżką (Lukier jest bardzo gęsty)
6.Dekorujemy pierniki lukrem i posypkami. Odstawimy do czasu aż lukier stwardnieje.
7.SMACZNEGO !!!
Porady
Pierniki od razu są miękkie, nie muszą leżakować. Są przepyszne! ;)
Komentarze