Sushi bowl – sushi bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Sushi bowl to smak sushi, ale przygotowany w dużo szybszy sposób, beż żmudnego zwijania rolek. Poza tym jest to duża micha warzyw, witamin i kolorów. Zachęcam do skomponowania sushi bowl ze swoich ulubionych dodatków i warzyw. Świetnie tutaj pasuje mango, rzodkiew lub groszek. Większą uwagę należy poświęcić gotowaniu ryżu, który wymaga nieco skupienia

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ryż: 250 gramów ryżu do sushi, 8-10 łyżek octu ryżowego, 2 płaskie łyżki cukru, duża szczypta soli
    Warzywa: ,marchewka ,szczypiorek ,rzodkiewka ,ogórek
    Dodatkowo: tofu, ok. 200 gramów + 2 łyżki sosu teriyaki i łyżka oliwy,sezam ,sos sojowy ,marynowany imbir ,2 arkusze nori
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sushi

Sushi bowl – sushi bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sushi bowl 1. Ryż płuczę kilka razy, aż woda będzie przejrzysta.
    Wsypuję ryż do garnka z grubszym dnem, wlewam też 600 ml zimnej wody. Nie solę. Gotuję pod przykryciem.
    Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszam gaz i gotuje aż ryż wchłonie wodę. Trwa to około 10 minut.
    Po tym czasie odstawiam ryż i przygotowuję zaprawę.
    Ocet ryżowy, sól i cukier dokładnie mieszam.
    Ryż przekładam do plastikowej, szklanej lub drewnianej miski. Wlewam zaprawę i mieszam całość drewnianą łyżką.
    Pozostawiam do wystygnięcia pod przykryciem, najlepiej lekko wilgotną ściereczką.
    Warzywa tnę w cienkie słupki.
    Tofu smaruję sosem sosem teriyaki i oliwą. Krótko smażę.
    W głębszym naczyniu układam wszystkie składniki i posypuję sezamem i szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować