Sushi uramaki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uramaki, czyli sushi z ryżem na wierzchu, a glonem nori w środku :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szt prasowanych glonów nori
    250 g ryżu
    sos do ryżu:
    3 łyżki octu ryżowego
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    dodatki:
    łosoś wędzony
    serek kremowy
    ogórek
    paluszki surimi
    awokado
    papryka
    czarny sezam
    do podania:
    sos teryiaki
    marynowany imbir
    pasta wasabi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sushi

Sushi uramaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Ryż ugotować w 2,5 szklanki wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, dodać do ryżu, wymieszać i całość wystudzić.
  • Zwijamy 2. Na macie rozłożyć arkusz nori, na nim ryż, posypać sezamem, przykryć folią spożywczą, docisnąć i odwrócić ryżem do spodu. Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć dodatki. Zwinąć przy pomocy maty i folii.
    Podobnie postąpić z pozostałymi rolkami, zwinąć je z dodatkami w środku, a ryżem na wierzchu i na zwinięte rolki ułożyć plasterki awokado lub łososia i zawinąć w folię.
  • Rolki 3. Rolki pokropić w 1,5 centymetrowe krążki i zdjąć folię.
  • Kroimy i Podajemy 4. Podawać z sosem teryiaki, pastą wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Łosoś wędzony Nori

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować