Sushi uramaki

  • wyświetlono: 202 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Uramaki, czyli sushi z ryżem na wierzchu, a glonem nori w środku :)

DSC_2816
  • 2 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

4 szt prasowanych glonów nori
250 g ryżu
sos do ryżu:
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
dodatki:
łosoś wędzony
serek kremowy
ogórek
paluszki surimi
awokado
papryka
czarny sezam
do podania:
sos teryiaki
marynowany imbir
pasta wasabi

Sposób przygotowania przepisu:

Sushi uramaki

  • Składniki1. Ryż ugotować w 2,5 szklanki wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, dodać do ryżu, wymieszać i całość wystudzić.
  • Zwijamy2. Na macie rozłożyć arkusz nori, na nim ryż, posypać sezamem, przykryć folią spożywczą, docisnąć i odwrócić ryżem do spodu. Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć dodatki. Zwinąć przy pomocy maty i folii.
    Podobnie postąpić z pozostałymi rolkami, zwinąć je z dodatkami w środku, a ryżem na wierzchu i na zwinięte rolki ułożyć plasterki awokado lub łososia i zawinąć w folię.
  • Rolki3. Rolki pokropić w 1,5 centymetrowe krążki i zdjąć folię.
  • Kroimy i Podajemy4. Podawać z sosem teryiaki, pastą wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośłosoś wędzonysushiz łososiemnoridomowe sushi

Komentarze

Podobne przepisy

sushi

Dodane przez: Metallowa

Sushi maki i sushi nigiri

Dla miłośników łososia i krewetek.

Nigiri sushi

Dodane przez: PolskaGotuje

Nigiri sushi

Prosty przepis na nigiri z rybą.

sushi po polsku

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Sushi po polsku

Roladki naleśnikowe z ryżem i warzywami

sushi

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Domowe SUSHI :D

Chętnie chodzę do barów japońskich...

Sushi z tykwą

Dodane przez: czarrna

Sushi z tykwą

Duszona tykwa jest słodka i chrupiąca,...

Sushi maki z grzybami shitake

Dodane przez: czarrna

Rewelacyjne sushi maki z grzybami shitake

Odkrywanie nowych składników do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE