Sałatka sushi

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sałatkowy torcik z ryżu i łososia. Efektowny, ładnie się kroi. Pysznie smakuje :)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia
    1 torebka (100 g) ryżu
    50 g żółtego sera
    pół awokado
    2 jajka
    2 płaskie łyżki majonezu
    sól
    1 łyżeczka wasabi
    1 łyżeczka czarnuszki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sushi

Sałatka sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę (lub miskę) o średnicy 16 cm wyłożyć folią aluminiową.
    Na dno rozłożyć plastry łososia.
  • 2. Ostudzony ryż wymieszać że startym na drobnych oczkach tarki żółtym serem oraz z majonezem. Podzielić na dwie równe części. Jedną z nich przełożyć na łososia, rozsmarować, przygnieść łyżką. Rozsmarować wasabi.
  • 3. Awokado pokroić na plasterki, ułożyć jeden obok drugiego. Jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach, równomiernie rozsypać. Ponownie wyłożyć ryż, przygnieść łyżką.
  • 4. Tortownice nakryć talerzem, a następnie energicznym ruchem odwrócić, tak aby tort znalazł się na płaskim talerzu. Zdjąć formę. Wierzch posypać czarnuszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Łosoś Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować