• 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Łatwe sushi z papryką marchewką i łososiem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu najlepiej do sushi
    100 g łososia wędzonego
    Pół papryki
    1 marchewka
    6 łyżek octu ryżowego
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    Wasabi
    Sos sojowy
    4 listki alg morskich w arkuszach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sushi Przekąski

Sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż opłukać 6 razy w zimnej wodzie. Po wypłukaniu zalać ryż zimną wodą i odstawić na 30 minut. Następnie odlać wodę i wsypać odsączony ryż do garnka i zalać 2/3 szklanki wody. Przykryć pokrywką i zagotować a później zmniejszyć gaz i na najmniejszym gazie gotować 13 minut. Następnie odstawić z gazu i trzymać pod przykrywką jeszcze 15 minut. W międzyczasie zrobić zalewę do ryżu ocet z cukrem i solą podgrzać do rozpuszczenia składników ale nie gotować. Postawić do wystygnięcia. Gotowany ryż zalać zalewą i wymieszać. Paprykę umyć i pokroić w słupki, marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Algę błyszczącą stroną położyć do dołu na macie bambusowej i nakładać palcami równomiernie ryż na całą algę maczając rękę w zimnej wodzie. Następnie przy jednym brzegu tak około 5 cm od brzegu układać wzdłuż słupek marchewki, kawałek łososia, paprykę i zawijać w rulon i przyduszamy matą bambusową. Kroimy ostrym nożem na 3 cm kawałki.Podajemy z sosem sojowym i wasabi.

Porady

W środek do sushi można dawać różne warzywa np.ogórek, rzodkiewkę kto co lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować