OSZUKANE SUSHI BEZ ZAWIJANIA

4.49 (185 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

prosty i szybki sposób na domową przystawkę a'la sushi bez zawijania

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g ryżu jaśminowego
    4 łyżki mirin-u (wino ryżowe)
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1/3 pora (zielona część)
    1 mała marchewka
    1/2 ogórka
    sos:
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka majonezu
    1 łyżeczka sosu sojowego
    opcjonalnie czarny sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb Przystawki Sushi

Oszukane sushi bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy, a następnie polewamy mirin-em (wino ryżowe) mieszamy dokładanie.
    Pora kroimy w cienkie piórka, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ogórka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy z sosu.
    Na talerzu układamy małą obręcz/pierścień do formowania sałatek, łyżką nakładamy warstwę ryżu, dociskamy do dna. Na ryżu układamy warstwę tuńczyka i także dociskamy. Potem nakładamy warstwę pora, następnie marchewki i ogórka. Delikatnie zdejmujemy obręcz. Wierzch polewamy sosem z mieszanki śmietany z majonezem i sosem sojowym oraz opcjonalnie posypujemy czarnym sezamem uprażonym na suchej patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować