Oszukane sushi bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy, a następnie polewamy mirin-em (wino ryżowe) mieszamy dokładanie.
Pora kroimy w cienkie piórka, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ogórka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy z sosu.
Na talerzu układamy małą obręcz/pierścień do formowania sałatek, łyżką nakładamy warstwę ryżu, dociskamy do dna. Na ryżu układamy warstwę tuńczyka i także dociskamy. Potem nakładamy warstwę pora, następnie marchewki i ogórka. Delikatnie zdejmujemy obręcz. Wierzch polewamy sosem z mieszanki śmietany z majonezem i sosem sojowym oraz opcjonalnie posypujemy czarnym sezamem uprażonym na suchej patelni.
Komentarze