na ciasto:
200 ml mleka
100 ml cukru
100 g masła
4 żółtka
50 g drożdży
1/2 łyżeczki kurkumy
30 ml spirytusu
500 g mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
na kruszonkę:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mielonych orzechów
ponadto:
1 kg śliwek (mogą być mrożone)
masło i mąka do posypania blachy
Śliwkowa drożdżówka z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurkumę zalać spirytusem i odstawić na ok. 1 godz.
Przygotować kruszonkę – składniki dokładnie wymieszać widelcem i wstawić na chwilę do lodówki.
Drożdże rozetrzeć z 1łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać 100 g mąki, wymieszać , przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać żółtka utarte z cukrem, resztę mąki, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wyrabiać ok. 20 min.
Następnie dodać roztopione masło i spirytus z kurkumą. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiać.
Blachę wysmarować masłem, posypać mąką i równomiernie wyłożyć ciasto.
Owoce przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć na cieście.
Na owoce pokruszyć kruszonkę.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Piec 40 minut w temp. 180°C.
Komentarze