ŚLIWKOWA DROŻDŻÓWKA Z KURKUMĄ

0 (0 ocen)

  • 2 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto drożdżowe.

  • 2 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto:
    200 ml mleka
    100 ml cukru
    100 g masła
    4 żółtka
    50 g drożdży
    1/2 łyżeczki kurkumy
    30 ml spirytusu
    500 g mąki
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    na kruszonkę:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka mielonych orzechów
    ponadto:
    1 kg śliwek (mogą być mrożone)
    masło i mąka do posypania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Śliwkowa drożdżówka z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurkumę zalać spirytusem i odstawić na ok. 1 godz.
    Przygotować kruszonkę – składniki dokładnie wymieszać widelcem i wstawić na chwilę do lodówki.
    Drożdże rozetrzeć z 1łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać 100 g mąki, wymieszać , przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
    Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać żółtka utarte z cukrem, resztę mąki, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wyrabiać ok. 20 min.
    Następnie dodać roztopione masło i spirytus z kurkumą. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiać.
    Blachę wysmarować masłem, posypać mąką i równomiernie wyłożyć ciasto.
    Owoce przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć na cieście.
    Na owoce pokruszyć kruszonkę.
    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
    Piec 40 minut w temp. 180°C.

Porady

Zamiast śliwek możemy dać powidła śliwkowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki Mąka pszenna Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować