Śliwkowa drożdżówka z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 18 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna, puszysta, aromatyczna drożdżówka ze śliwkami, cynamonem, idealne ciasto na każdą okazję........SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 18 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • drożdże świeże 5 dag,
    mąka tortowa 50 dag,
    cukier 3/4 szklanki,
    sól 1 szczypta,
    żółtka 3 sztuki + 1 jajko "L",
    mleko letnie 1 szklanka,
    masło stopione 5 dag,
    śliwki 70 dag,
    cynamon 2 łyżki,
    puder cukier - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Śliwkowa drożdżówka z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówka śliwkowa 1. Do misy robota pokruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier, sól, żółtka i jajko, wlać stopione masło i letnie mleko, hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, pod koniec wlać sok z cytryny i parę razy wyrobić ciasto.
  • Drożdżówka śliwkowa 2. Ciasto posypać mąką, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Drożdżówka śliwkowa 3. Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić, forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, do formy dać ciasto, na wierzch ciasta gęsto poukładać połówki śliwek, posypać cynamonem.
  • Drożdżówka śliwkowa 4. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki drożdżowe Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować