Śliwkowa drożdżówka z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy robota pokruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier, sól, żółtka i jajko, wlać stopione masło i letnie mleko, hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, pod koniec wlać sok z cytryny i parę razy wyrobić ciasto.
2.Ciasto posypać mąką, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić, forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, do formy dać ciasto, na wierzch ciasta gęsto poukładać połówki śliwek, posypać cynamonem.
4.Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Komentarze