Pysznie śliwkowa drożdżówka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki opłukać, przeciąć na połowę, usunąć pestkę, i połówki śliwek pokroić na 2 części.
2.W misie robota rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki letniego mleka i zostawić na 20 minut pod przykryciem.
Wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, startą skórkę z cytryny, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 2 minuty ciasto.
3.Następnie wlać stopiony tłuszcz z mlekiem i wyrabiać z 6 minut.
4.Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
5.Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do 3 silikonowych keksówek (lu1 duża forma 34x25 cm), na cieście ułożyć ćwiartki śliwek skórką do dołu.
Komentarze