Śliwkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaj masło, żółtka i śmietanę zagnieść ciasto.
Blachę o wymiarach 25x 35 wyłóż papierem do pieczenia, ciasto rozwałkuj na wielkość blachy ponakuwaj widelcem i podpiecz około 10 minut w temperaturze 180 st.
Śliwki opłukaj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Połóż na podpieczonym cieście skórką do dołu i posyp cynamonem.
Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem, dodaj budyń, pianę wyłóż na śliwki.
Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
Ciasto piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.
Porady
Jeśli chcesz możesz zamiast migdałów użyć wiórek kokosowych
Komentarze