Śliwkowa chmurka

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i bezą migdałową

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru pudru
    4 żółtka
    0,5 kostki masła
    2 łyżki śmietany

    Nadzienie
    1 kg śliwek
    Cynamon

    Beza
    4 białka
    4 łyżki cukru
    Szczypta soli
    1 budyń waniliowy 40 g
    3 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ze śliwkami

Śliwkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta
    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaj masło, żółtka i śmietanę zagnieść ciasto.
    Blachę o wymiarach 25x 35 wyłóż papierem do pieczenia, ciasto rozwałkuj na wielkość blachy ponakuwaj widelcem i podpiecz około 10 minut w temperaturze 180 st.
    Śliwki opłukaj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Połóż na podpieczonym cieście skórką do dołu i posyp cynamonem.
    Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem, dodaj budyń, pianę wyłóż na śliwki.
    Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
    Ciasto piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.

Porady

Jeśli chcesz możesz zamiast migdałów użyć wiórek kokosowych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować