Śledzie w śmietanie z ogórkiem, jabłkiem i cebulą

  • wyświetlono: 840 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Najlepsze śledzie w śmietanie jakie kiedykolwiek jadłam! Polecam każdemu :)

Mysiunia
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
600 gram śledzi solonych
3 cebule
3 ogórki np. konserwowe (ja dałam z zalewy musztardowej)
1 twarde kwaskowe jabłko
400 gram śmietany 18%

Zalewa:
ok. 2-3 szklanki wody
ok. 1/3 szklanki octu
ok. 3 łyżki cukru
1 liście laurowe
2 ziela angielskie.

Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie w śmietanie z ogórkiem, jabłkiem i cebulą

  • 1. Na kilka godzin przed przygotowaniem całości należy wymoczyć śledzie. Odlewam całą zalewę, wlewam zimną wodę i wstawiam do lodówki, po 2 godzinach ponownie wlewam świeżą wodę i również pozostawiam na 2-3h w lodówce.
  • 2. Przygotowujemy zalewę do cebulki – wlewamy do garnka wszystkie składniki i doprowadzamy do wrzenia (powinno być lekko czuć ostrość octu, ale zalewa powinna być raczej słodka niż z posmakiem goryczy). Cebulę kroimy na krzyż a następnie w grubsze plastry. Gdy zalewa zaczyna wrzeć zdejmujemy ją z ognia i wrzucamy cebulkę – mieszamy. Cebulę trzymamy w zalewie kilka minut, tak aby była na wpół miękka, ale dalej chrupiąca. Następnie odcedzamy na sitku.
  • 3. Jabłko obrane ze skórki oraz ogórki kroimy w drobną kostkę. Wymoczone śledzie kroimy w plastry lub grubszą kostkę. Do pokrojonych składników dodajemy odcedzoną cebulę, śmietanę i pieprz do smaku – dokładnie mieszamy. Śledzie odrazu są pyszne, ale najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy „przegryzą” się smakiem. Polecam!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Nugetsy w panierce z orzeszków ziemnych i chipsów tortilla z wiosenną sałatką

Dodane przez: ankad21

Nugetsy w panierce z orzeszków ziemnych i...

Wspaniałe, chrupiące idealne jako...

MINI TARTY ZAPIEKANE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ ,KARMELIZOWANĄ CZERWONA CEBULĄ, FIGAMI, SEREM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

MINI TARTY ZAPIEKANE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ ,KARMELIZOWANĄ...

Szynka parmeńska, soczyste, słodkie...

pieczone kążki cukini

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Pieczone cukiniowe talaterki w papryce...

polecam pieczone cukiniowe krązki...

Szynkowe rulony w galarecie z jadalnymi biedronkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Szynkowe rulony w galarecie z jadalnymi biedronkami

Szynkowe rulony to doskonała, łatwa...

image-0qvucl1

Dodane przez: AgaAgnieszka

Chleb w jajku z powidłem

Gdy tradycyjny chleb w jajku nam...

image-0pwkuht

Dodane przez: paolineczka

Parówki z serem zapiekane w chlebie

Propozycja na ciepłe śniadanko...