Seromakowiec z galaretką

4.83 (6 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Piekę akurat to ciasto przy każdej większej okazji. Mam tu na myśli urodziny czy imieniny. Znika w mgnieniu oka. Tym co przemawia za tym wypiekiem jest z jednej strony jego prostota, jak i efektywność. Seromakowiec z galaretką to wypiek bardzo smaczny. Galaretka nadaje ciastu niezwykłego smaku. Wypiek dłużej pozostaje świeży.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto kruche
    250 g mąki pszennej
    150 g masła
    100 g cukru pudru
    10 g proszku do pieczenia
    3 żółtka
    masa serowa
    500 g twarogu półtłustego zmielonego
    100 g masła
    100 g cukru
    50 g budyniu waniliowego
    3 jajka
    masa makowa
    500 g zmielonego maku
    500 ml mleka 3,2%
    200 g miodu
    50 g rodzynek
    50 g zmielonych orzechów
    3 białka
    Galaretka
    500 ml wrzącej wody
    200 g galaretki wiśniowej
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Seromakowiec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
    Masa serowa: Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do masy. Miksujemy. Dodajemy zmielony ser. Miksujemy. Dodajemy budyń. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej.
    Masa makowa: Mleko zagotowujemy z miodem. Zalewamy mlekiem mak. Czekamy około 30 minut, aż mak napęcznieje. Rodzynki namaczamy we wrzącej wodzie. Przez 15 minut. Odsączymy z wody. Obsypujemy mąką. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy. Dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej.
    Ciasto kruche rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciastem wylepiamy dno i boki tortownicy. Na cieście układamy masę makową. Na masie makowej układamy masę serową. Ciasto pieczemy około 100 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Galaretka: We wrzącej wodzie rozpuszczamy dwie galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretką ozdabiamy wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować