Seromakowiec

4.99 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dzisiaj dzielę się moim seromakowcem z gotowej masy makowej.
Jest to ciasto trochę pracochłonne, ale za to bardzo smaczne więc warto go upiec.
Jeżeli lubimy serniki i makowce to tu mamy 2 w jednym.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto ;
    mąka pszenna 1,5 szkl,
    żółtka 1 - 2 ( w zależności od wielkości jajka),
    masło lub margaryna 1/2 kostki,
    cukier puder około 1/2 szkl,
    proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka,

    Masa makowa;
    gotowa masa makowa 1 puszka,
    jajko 1,
    bułka tarta 2 -3 łyżki ,

    Dodatkowo;
    różne bakalie około 100 g, (nie koniecznie)

    Masa serowa;
    ser biały mielony 1 wiaderko,
    jajka 4 szt,
    masła 1/2 kostki,
    budyń waniliowy 1 op,
    olejek migdałowy,
    cukier drobny do smaku ( według uznania ),
Wystaw ocenę:

4.99 (173 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Jajko Ciasto

Seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Seromakowiec 1. Z mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru pudru oraz żółtek zagnieść ciasto, wyrobić na gładką, jednolitą masę, a następnie owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, nakłuć widelcem i podpiec 10 -15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (blaszka wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą).
    Gotową masę makową wymieszać z jajkiem i bułką tartą.(można dodać jeszcze dodatkowo bakalii).

    Masa serowa:
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    Stale ucierając dodawać żółtka , a następnie partiami ser.
    Następnie do masy dodać kilka kropel olejku migdałowego i budyń wymieszać. Na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą serową.
    Na podpieczony spód rozłożyć masę makową wyrównać, na nią wylać masę serową, równomiernie rozprowadzić po całości.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 50 ml śmietany 30 %.

    wielkość blaszki 23/34 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować