Seromakowiec z kajmakiem

  • wyświetlono: 2774 |
  • dodany do książki kucharskiej: 18 |
  • polecenia: 0

Ulubiona przez wielu z nas klasyka, któż nie lubi połączenia sera i maku ? Robiły go już nasze babcie, potem Mamy, ja skusiłam się na to ciasto pierwszy raz, oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała coś od siebie :) i tak masa serowa zyskała mieszankę keksową i powidła domowej roboty a całe ciasto wzbogaciłam kajmakiem na życzenie męża który lubi wszystko co krówkowe, wyszedł pyszny! Z takim ciastem kojarzą mi się rodzinne święta u babci... Polecam :)

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typ 500
½ kostki masła
½ szklanki śmietany 18%
1 łyżka cukru
16 g cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
½ kg maku
½ szklanki cukru
2 łyżki masła
3 jajka
2 łyżki gęstych powideł śliwkowych
100 g mieszanki keksowej
3 łyżki miodu
Ekstrakt z pomarańczy do smaku

Masa serowa:
80 dag sera twarogowego chudego
4 jajka
1 budyń śmietankowy
¾ szklanki cukru
½ szklanki mleka
ekstrakt z pomarańczy do smaku Dr.Oetker
1 łyżka miękkiego masła

Dodatkowo;
1 puszka kajmaku
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Seromakowiec z kajmakiem

  • przygotowanie1. Masa makowa:
    Mak zalać gorącym wrzątkiem, tyle aby go zakryć i gotować 15 minut na wolnym ogniu, odcedzić , wystudzić, zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa.

    W małym rondelku rozpuścić masło z miodem oraz cukrem, dodać do masy makowej, wbić jajka, wsypać mieszankę keksową wlać ekstrakt z pomarańczy do smaku (około 1 łyżeczki) oraz powidła, wymieszać na jednolitą masę.
  • przygotowanie2. Ciasto:

    Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym , proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym masłem, dodać śmietanę i zagnieść ciasto, rozwałkować na wyłożonej pergaminem blaszce o wym 25/30 cm , nakłuć widelcem.

    Rozłożyć na cieście masę makową.
  • Przygotowanie3. Masa serowa:
    Twaróg zmiksować z jajkami, cukrem, miękkim masłem, mlekiem, budyniem i ekstraktem z pomarańczy krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy, wylać na masę serową, włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c piec około 50 minut.

    Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż całkiem ostygnie, zimne ciasto polać masą kajmakową podgrzaną lekko -tak aby dała się rozsmarować na cieście z 2 łyżkami mleka.


    Schłodzić i podawać. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serurodzinysłodkościna słodkomakWielkanocciasto krucheboże narodzeniedo kawykajmakkuchnia polskaświątecznedla gościPoczęstunekjubileuszciasto z makiemciasto z seremseromakowiecCIASTO Z KRÓWKĄprzepis_miesiąca1000warstwowe ciastowypieki na słodko

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe z kajmakiem

Dodane przez: dorota w

Ciasto marchewkowe z kajmakiem

Torcik marchewkowy przekładany...

Seromakowiec

Dodane przez: JulkaTomeczek

Seromakowiec z nutą piernika

To ciasto uwielbia cała moja rodzina,...

Kremówka z kajmakiem bez pieczenia

Dodane przez: joanna30

Kremówka z kajmakiem bez pieczenia

Uznaję tylko kremówki z budyniem...

ciasto

Dodane przez: Aninka88

Kostka bananowa z kajmakiem

Przepyszne połączenie smaków: słodki...

Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem

Dodane przez: Di bloguje

Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem

Ciasto to idealnie nadaje się dla...

Mazurek z kajmakiem

Dodane przez: smak i uczucie

Mazurek z kajmakiem

kruche ciasto z kajmakiem

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE