Seromakowiec z kajmakiem

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ulubiona przez wielu z nas klasyka, któż nie lubi połączenia sera i maku ?
Robiły go już nasze babcie, potem Mamy, ja skusiłam się na to ciasto pierwszy raz, oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała coś od siebie :) i tak masa serowa zyskała mieszankę keksową i powidła domowej roboty a całe ciasto wzbogaciłam kajmakiem na życzenie męża który lubi wszystko co krówkowe, wyszedł pyszny!
Z takim ciastem kojarzą mi się rodzinne święta u babci... Polecam :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej typ 500
    ½ kostki masła
    ½ szklanki śmietany 18%
    1 łyżka cukru
    16 g cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa makowa:
    ½ kg maku
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki masła
    3 jajka
    2 łyżki gęstych powideł śliwkowych
    100 g mieszanki keksowej
    3 łyżki miodu
    Ekstrakt z pomarańczy do smaku

    Masa serowa:
    80 dag sera twarogowego chudego
    4 jajka
    1 budyń śmietankowy
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki mleka
    ekstrakt z pomarańczy do smaku Dr.Oetker
    1 łyżka miękkiego masła

    Dodatkowo;
    1 puszka kajmaku
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Kajmak Ciasto

Seromakowiec z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Masa makowa:
    Mak zalać gorącym wrzątkiem, tyle aby go zakryć i gotować 15 minut na wolnym ogniu, odcedzić , wystudzić, zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa.

    W małym rondelku rozpuścić masło z miodem oraz cukrem, dodać do masy makowej, wbić jajka, wsypać mieszankę keksową wlać ekstrakt z pomarańczy do smaku (około 1 łyżeczki) oraz powidła, wymieszać na jednolitą masę.
  • przygotowanie 2. Ciasto:

    Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym , proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym masłem, dodać śmietanę i zagnieść ciasto, rozwałkować na wyłożonej pergaminem blaszce o wym 25/30 cm , nakłuć widelcem.

    Rozłożyć na cieście masę makową.
  • Przygotowanie 3. Masa serowa:
    Twaróg zmiksować z jajkami, cukrem, miękkim masłem, mlekiem, budyniem i ekstraktem z pomarańczy krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy, wylać na masę serową, włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c piec około 50 minut.

    Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż całkiem ostygnie, zimne ciasto polać masą kajmakową podgrzaną lekko -tak aby dała się rozsmarować na cieście z 2 łyżkami mleka.


    Schłodzić i podawać. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować